B10 vitamini ya da diğer adı ile PABA aslında bir vitamin değildir. Gerçekte, bu madde, para-aminobenzoik asittir.
PABA, B kompleks vitaminleri arasında yer alan ve folik asit metabolizmasında rol oynayan bir bileşendir. Ancak, çoğu insanın vücudu PABA’yı yeterince üretebilir, bu nedenle PABA eksikliği oldukça nadirdir.
Bazen cilt bakımı ürünlerinde kullanılır ve güneş koruyucu olarak kullanılabilen bir bileşen olarak da bilinir. Bununla birlikte, kullanımı hakkında endişeler de vardır, çünkü bazı insanlar PABA’ya karşı alerjik reaksiyonlar gösterebilirler.
PABA, genellikle tam tahıllarda, süt ürünlerinde, yumurtalarda, karaciğerde ve ıspanakta bulunur.
Bununla birlikte, bu yiyeceklerdeki PABA miktarı, insanların günlük ihtiyacını karşılamak için yeterli olmayabilir. Bu nedenle, PABA genellikle besin takviyelerinde veya cilt bakım ürünlerinde kullanılır.
Vücudun normal fonksiyonları için gerekli olan diğer B vitaminlerinin (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 ve B12) zengin kaynakları arasında süt ürünleri, et, balık, tam tahıllar, yeşil yapraklı sebzeler, yumurta, mantar, kabak çekirdeği, ceviz ve fındık yer alır.
PABA eksikliği olan insanlar genellikle çeşitli semptomlar yaşamazlar çünkü PABA vücut tarafından sentezlenebilir ve ayrıca diğer B vitaminleri ile birlikte alındığında sentezlenmesi daha da artar.
Ancak, bazı durumlarda PABA eksikliği görülebilir. Bu durumda ortaya çıkabilecek bazı semptomlar şunlardır:
PABA eksikliği nadir görülür ve çoğunlukla sağlıklı bir diyetle alınan diğer B vitaminleri yoluyla kompanse edilebilir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…
Rujların sağlığa zararlı olup olmadığı, içeriklerinde kullanılan maddelere ve kullanım alışkanlıklarına bağlıdır. Doğal ve kaliteli…
Lip balm doğru şekilde kullanıldığında dudak sağlığı için faydalıdır. Ancak aşırı kullanım, psikolojik bir alışkanlık…
Brassaiopsis glomerulata, özellikle Güneydoğu Asya’da, Vietnam ve Çin gibi bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Araliaceae…
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…