Acı bakla; Yahudi baklası, termiye, tirmis, lupin gibi çeşitl isimlerle bilinir. Acısı alındıktan sonra bir atıştırmalık olarak tüketilir. Yemeği yapılır. Ve bunlara ek olarak şifahen kullanımı da söz konusudur.
Latince ismi: Lupinus angustifolius
Acı bakla dünyada da giderek popülerleşen ve artık bir “süper besin” olarak anılan bir bakliyattır. Vegan ve vejeteryan beslenmesinde de önemli bir yere sahiptir.
Bu baklalar lifle doludur, dokuz amino asidin tamamını içerir ve magnezyum gibi vitaminler ve minerallerle doludur.
Antik Romalıların dahi büyük hayranı olduğu baklalar, toprak dostu ürün rotasyonlarına katkıda bulunur.
En sık biçimde TERMİYE olarak bilinen salamura atıştırmalık olarak tüketilir. Ama gün geçtikçe bu taneleri tüketmenin çok keyifli alternatif yolları da türemektedir.
Acı baklalar; sarı, yassı, yuvarlak biçimlidir. Doyurucu bir dokuya sahiptir. Başlangıçta, çok acıdır ve acıyı gidermek ve toksisiteleri nedeniyle onları yemeyi güvenli hale getirmek için kapsamlı bir suda ıslatma gerektirir.
Öyle ki kurutulmuş acı baklaların acısından kurtulmak için onları birkaç gün süre ile suda bekletmek ve ardından haşlamak gerekir. Baklaların bekletildiği su her gün en az birkaç kere değiştirilmelidir.
Yarım fincan pişmiş acı bakla porsiyonu yaklaşık 100 kalori,
13 gram protein
ve 2 gram diyet lifi içerir.
Bunlara ek olarak iyi bir çinko ve magnezyum kaynağıdır.
Kurutulmuş acı baklalar düdüklü tencerede veya normal tencerede ocakta pişirilebilir.
Tabiki baklalın pişirmeye geçmeden önce suda bekletilmesi gerekir.
Baklaları suda beklettiğiniz sürece ne kadar sık suyunu değiştirirseniz acılığından o kadar hızlı ve kolay kurtulursunuz.
Baklaların acısı tamamen çıktığında onları pişirmeye geçebilirsiniz.
Düdüklü tencerede yaklaşık 20 dakikada, normal tencerede ise yaklaşık 1 saatte baklalar pişmiş olacaktır.
Daha sonra baklaları isterseniz kimyon, tuz ve bol limon suyu ile tatlandırabilirsiniz.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…
Rujların sağlığa zararlı olup olmadığı, içeriklerinde kullanılan maddelere ve kullanım alışkanlıklarına bağlıdır. Doğal ve kaliteli…
Lip balm doğru şekilde kullanıldığında dudak sağlığı için faydalıdır. Ancak aşırı kullanım, psikolojik bir alışkanlık…
Brassaiopsis glomerulata, özellikle Güneydoğu Asya’da, Vietnam ve Çin gibi bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Araliaceae…
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…