Adaçayı çiçeği mis gibi kokusu ile insanı mest eden pembe mor renklerde çiçeklerdir.
Adaçayının çiçeklerin rengi adaçayının türüne göre değişiklik gösterir.
Şimdi Satın AlBu hoş kokulu yenilebilir ve tabii içilebilir çiçekler yaz mevsimine girerken ve yaz mevsiminin ilk aylarında toplanır.
Çiçeklerin ardından, yaz ayının ortalarında yaprak adaçayı hasadı başlar. Temmuz ağustos aylarında dağlarda doğal adaçayı hasadı yapılır.
Adaçayı YağıEvet, yaprak kısımlarını tüketmeye aşina olduğumuz bitkinin çiçek kısımları da demlenerek çay gibi tüketime uygundur.
Çiçekler adaçayının yapraklarına benzer bir biçimde demlenir.
Çiçekler yapraklara kıyasla daha narindir. Bu nedenle demleme esnasında kaynama noktasına ulaşmamış su tercih edilir.
Adaçayı çiçekleri taze halde ya da kurutulmuş biçimde demlenebilir.
Çiçekler demetlenerek kurutulabilir. Çok sıkı olmayan bir biçimde demetlenmiş çiçekler kuru, nemsiz ve direkt güneş almayan bir yerde kurutulabilir.
Direkt güneş ışığına maruz kalır ise çiçekler rengini, kokusunu kaybedebilir.
Tamamen kurutulmuş çiçekler bir yere asılarak ya da temiz bez keseler içinde saklanabilir.
1-2 dal çiçek adaçayının üzerine kaynamadan hemen önce altını kapattığınız sıcak su ekleyerek çiçek adaçayı çayı hazırlanabilir.
Bu çay iştah kapatıcı,balgam söktürücü, bağışıklık güçlendirici, mideyi rahatlatıcı etkilere sahiptir.
Stresi azaltıcıdır.
Boğazı yumuşatır ve öksürüğü azaltmaya yardımcı olabilir.
Karaciğeri temizler.
Adaçayı aşırıya kaçılmadan tüketilmelidir. Yatmadan önce değil gün içinde tüketimi önerilir.
Özellikle yemeklerin hemen ardından içeceğiniz1 bardak adaçayı sindirime yardımcı olur.
Her gün aralıksız olarak adaçayı içilmesi önerilmez. Bu durum çoğu bitki çayı için de geçerlidir.
Çiçek ya da yaprak olsun ara ara içeceğiniz adaçayını günlük olarak 3 çay bardağından daha fazla tüketmek önerilmemektedir.
Bu yüksek aromalı çiçeklerden geleneksel reçeteler ile reçel de yapılır. Reçel yapımında taze ada çayı çiçekleri kullanılır. Karanfil ve tarçın gibi baharatlar ile kaynatılan adaçayı çiçekleri adaçayı balı olarak da bilinir.
Evet elbette adaçayı, kekik, biberiye.. tüm bu doğal ve aromatik bitkiler çiçek açar.
Adaçayının çiçekleri mor, pembe, lila, eflatun renklidir.
Koyu mor renkli olan türün adı salvia nemorosa olarak bilinir. Bu tür hem yabani bir tür olarak kendiliğinden yetişir, ben de zirai olarak yetiştirilir.
Süs ada çayı çiçeği olarak da sıklıkla bu tür tercih edilmektedir. Süs bitkisi olarak yetiştirlen adaçayı çiçeği bakımı zahmetli değildir. Saksıda ya da açık arazide yetiştirme yapılabilir. Bitki kuraklığa dayanıklıdır. Ancak hasat edilebilir hale gelmesi genellikle 2 yıl kadar sürmektedir.
Web sitemizdem mevsime bağlı olarak taze ya da kurutulmuş halde, demetlenmiş çiçek adaçayı temin edebilirsiniz.
Şimdi Satın Al
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Taze kişnişin sabun gibi algılanmasının temel nedenleri genetik yatkınlık, kimyasal bileşim, kültürel alışkanlıklar ve psikolojik…
Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…
Rujların sağlığa zararlı olup olmadığı, içeriklerinde kullanılan maddelere ve kullanım alışkanlıklarına bağlıdır. Doğal ve kaliteli…
Lip balm doğru şekilde kullanıldığında dudak sağlığı için faydalıdır. Ancak aşırı kullanım, psikolojik bir alışkanlık…
Brassaiopsis glomerulata, özellikle Güneydoğu Asya’da, Vietnam ve Çin gibi bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Araliaceae…
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…