Adam otu, adem otu, abdüsselam otu ya da mandrake otu (Mandragora) olarak bilinen bitki; Akdeniz bölgesine ve Asya’nın bazı bölgelerine özgü bir bitki türüdür.
Latince ismi: Mandragora officinarum ya da Radix Mandragorae
Boyu 1 metreye ve köklerinin boyu da birkaç metreye kadar uzayabilen bit bitkidri. Bitkinin kök kısımları etlidir, bitki çok yıllıktır.
Adama otu; geçmişte geleneksel tıpta olduğu kadar mitoloji ve folklorda da uzun bir kullanım geçmişine sahiptir. Büyücülük faaliyetlerinde de kullanılmıştır.
Kök ve yapraklar, sedatif, analjezik ve halüsinojenik etkilere sahip olan hiyosiyamin, skopolamin ve atropin gibi çeşitli alkaloidler içerir.
Potansiyel toksisitesi ve aktif bileşiklerinin konsantrasyonundaki değişkenlik nedeniyle, adem otu modern tıpta yaygın olarak kullanılmamaktadır.
Bununla birlikte, ağrı, astım ve mide ülserlerinin tedavisi gibi bazı geleneksel uygulamalarda geçmişte kullanılmıştır.
Adam otu kökü uygun şekilde kullanılmadığı takdirde ileri seviyede toksiktir. Aşırı doz veya yanlış kullanım, halüsinasyonlar, deliryum ve solunum yetmezliği gibi ciddi yan etkilere yol açabilir.
Adem otu belirttiğimiz gibi zehirli bir bitki türüdür ve bu bitkiden yapılan kremler veya diğer ürünler, tıbbi kullanım için önerilmemektedir.
Mandragora officinarum’un kökleri, tarihsel olarak bazı tıbbi kullanımları olmuştur. Bunlar arasında ağrı kesici, uykusuzluk çözücü, anestezi, narkotik ve afrodizyak olarak kullanımı yer almaktadır. Ancak bu bitkinin tıbbi kullanımı çok risklidir ve özellikle kökleri oldukça zehirlidir.
Günümüzde, adam otunun tıbbi kullanımı önerilmemektedir ve bitkinin köklerinden yapılan kremler gibi ürünler de dahil olmak üzere, bu bitkinin herhangi bir formunun kullanılması tehlikelidir ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Adem otu (Radix Mandragorae) bitkisi ve bu bitkiden hazırlanan ürünler Türkiye’de dahil olmak üzere dünyada satışı yasaklı bitkiler listesinde yer alır.
Bunun nedeni, Mandragora bitkisinin yüksek toksisite seviyelerine sahip olması ve yanlış kullanımının ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmesidir.
Bitkinin kökleri yüksek miktarda skopolamin ve atropin gibi antikolinerjik alkaloidler içerir ve bu bileşiklerin yanlış kullanımı veya aşırı doz alımı ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Mandragora kökleri halüsinojenik etkilere sahip olabilir ve olası kötüye kullanımı durumu da yasaklanmasında bir etkendir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…