AHA BHA

AHA ve BHA Farkı Nedir?

AHA ve BHA Farkı Nedir?

AHA ve BHA birbirinden daha iyi olmasa da farklı ihtiyaçlarına ve cilt tiplerine uygun asitlerdir. Bazı durumlarda ise bu iki asidin bir arada olduğun ürünler en iyisidir.

AHA Nedir?

AHA, alfa-hidroksi asit anlamına gelir.

AHA’lar şeker kamışından veya diğer bitki kaynaklarından elde edilir, bu nedenle genellikle meyve asitleri olarak adlandırılır.

AHA’ların en küçüğü olan, şeker kamışından elde edilen ve cilt bakım ürünlerinde en yaygın kullanılan tip likolik asittir.

AHA’lar genellikle normal ve kuru, güneşten zarar görmüş ciltler için uygun kabul edilir.

AHA Cilde Faydaları Neler?

AHA’ların bir takım faydaları vardır. AHA’lar hem derinin dış katmanına (epidermis) hem de derin katmana (dermis) fayda sağlar.

Epidermiste, AHA’ların yüzeyde tutulan ölü deri hücrelerinin dökülmesini artıran eksfoliye edici bir etkisi vardır.

Bunu, ölü deri hücreleri arasındaki tutulan bağları nazikçe ayırarak yaparlar.

AHA’lar ayrıca kollajen üretimini uyarmaya yardımcı olur ve bu da onu ince çizgilerin görünümünü azaltmak isteyenler için ideal kılar.

AHA’lar ayrıca güneş hasarı ve kırışıklıkların gözle görülür belirtilerini azaltmada etkilidir.

BHA Nedir?

BHA, beta-hidroksi asit anlamına gelir. En popüler BHA’laırn başında ise sivilce önleyici salisilik asit gelmektedir.

BHA’lar, cildin yüzeyinde ve gözeneklerin derinliklerinde çalışan organik karboksilik asitlerdir. Yağda çözünürler, bu nedenle genellikle tıkanıklıklara, lekelere ve genişlemiş gözeneklere eğilimli normal ve yağlı ciltler için tercih edilirler.

BHA’ların yapısal olarak AHA’lara benzer olmasına rağmen, “bir hidroksil grubu konumlarında farklılık gösterdiklerini belirtilmektedir.

BHA Cilde Faydaları Neler?

BHA kullanıcıları, asidin cildi yatıştırıcı özelliklerinden yararlanır. Bu, en bilinen BHA türü olan salisilik asit için de geçerlidir.

Salisilik asit yağda çözünür, bu nedenle yağlı ciltler için iyidir ve gözeneklere nüfuz etme konusunda gelişmiş bir yeteneği vardır ve sivilce karşıtı ürünlerde yaygın kullanılır.

Ayrıca salisilik asidin bakterilerle savaştığı bilinir ve nasırları ve diğer kuru cilt bölgelerini tedavi etmek için kullınabilir.

Yüksek konsantrasyonlarda siğilleri tedavi etmek için de kullanılır. Bu etkiyi AHA’ların yaptığına benzer bir şekilde – ölü deri hücrelerini birbirinden ayırarak- uygular.

AHA ve BHA Farkı Nedir?

AHA ve BHA arasında seçim yaparken, dikkat edilmesi gereken cilt tipiniz ve cildiniz ile ilgili şikayetlerinizdir.

Sorunlarınız kistik sivilce veya genel olarak sivilce ise soruna daha iyi nüfuz edebileceği için BHA veya AHA/BHA kombinasyonunu kullanmak iyi bir fikirdir.

Bununla birlikte, kuru cilt gibi bir sorun için AHA en iyi seçeneğinizdir. Tam cilt tipinize bağlı olarak bir AHA/BHA kombinasyonu işe yarayabilir, ancak amacınız cildinizin sadece üst tabakasını pul pul dökmekse, bir AHA kullanmanız gerekir.

AHA ve BHA Bir Arada

Birçok ürün hem AHA’ları hem de BHA’ları kullanır ancak dozlar çok yüksekse bu cilt tahrişine neden olabilir.

Doğru oranlanmış kombinasyondaki AHA BHA; cildiniz derinlemesine bakıma ihtiyaç duyuyorsa (inatçı gözenekler, derin kırışıklıklar vs), tercih edilebilir.

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Paylaş

Güncel Makaleler

  • Sağlık

Butea Superba Nedir? Butea Superba Faydaları

Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…

4 hafta önce
  • Sağlık

Huanarpo Macho tozu Nedir? Etkileri

Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…

4 hafta önce
  • Beslenme

Kimyon Neye İyi Gelir?

Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…

1 ay önce
  • Ritüel

Tantra Felsefesi Nedir? Tantra Yogası Nedir?

Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…

1 ay önce
  • Sağlık

Cyanocobalamin Nedir?

Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…

1 ay önce
  • Sağlık

Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir?

Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…

1 ay önce