Ahşap Kesme Tahtası Nasıl Temizlenir?
Kesme tahtaları ahşap, plastik ya da bambu gibi hammaddeler ile hazırlanır. Ahşap ve bambu olanlar en sık tercih edilenlerdir.
Bu materyaller ile hazırlanan kesme tahtaları dayanıklı ve sağlıklıdır. Bıçakları köreltmezler. Ve düzenli temizlikleri yapılır ise son terece sağlıklı tercihlerdir.
Ahşap ve bambuyu tercih etmeyen kişilerin ise genellikle en çok kafasını kurcalayan konu bu tahtaların temizliğidir. Onları temizlemenin zor olacağına inanılır.
Ancak onları temizlemek gerçekten çok da zor değildir.
Öncelikle kesinleştirilmesi gereken bambu ve ahşap materyallerle hazırlanan tahtaların makinaya atılamayacağıdır.
Tahtaların temizliği mutlaka elde yapılmalıdır.
Tahtalar temizlenirken tamamen doğal temizleyicilerden faydalanmak akıllıcadır. Doğal malzemeler ile birkaç haftada bir yapılan temizlik yeterlidir. Bunun dışında ılık su ile günlük basit temizlik yapılır.
Bu yöntem için tahtanın yüzeyine kaya tuzunu serpin. Yarım limonun suyunu tuzun üzerine güzelce sıkın. Bir süre tahtanın tuzu ve limonu emmesine izin verin.
Daha sonra limon kabuğu ile tahtayı biraz sürterek temizleyin.
Son olarak tahtayı ılık su ile durulayın.
Dik biçimde kurumaya bırakın ya da temiz bir bez ile kurulayıp. Zeytinyağı ile yağlayın.
Yağ tahtanıza bakım yapacak daha uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır.
Not: Tuz yerine karbonat da tercih edilebilir ya da tuz karbonat bir arada kullanılabilir.
Sirke ve karbonat karışımı tahtanızdaki zorlu lekeler için birebirdir.
Bu işlem için en iyisi beyaz sirkedir. Ancak isteğe göre elma sirkesi ya da üzüm sirkesi de kullanılabilir.
1 ölçü beyaz sirkeyi 4 ölçü su ile karıştırın. Karışımı tüm tahtanızın üzerine dökün.
Sirkeli karışımda tahtanızı 5 dakika kadar bekletip bir süre sonra mutfak fırçası ile lekeleri fırçalayın. Ve ılık su ile durulayın.
Tahtanızı dik biçimde kurumaya bırakın ya da temiz bir bez ile durulayın.
Siyah lekeler için de sirke ve karbonat ikilisi oldukça iyi netice vermektedir.
Karbonatı tüm tahta yüzeyine serpin üzerine sirkeyi dökün. 3-4 dakika kadar bu biçimde bekletip bir fırça ile lekeleri fırçalayın.
Son olarak ılık su ile durulayıp dik biçimde kurumaya bırakın.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Taze kişnişin sabun gibi algılanmasının temel nedenleri genetik yatkınlık, kimyasal bileşim, kültürel alışkanlıklar ve psikolojik…
Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…
Rujların sağlığa zararlı olup olmadığı, içeriklerinde kullanılan maddelere ve kullanım alışkanlıklarına bağlıdır. Doğal ve kaliteli…
Lip balm doğru şekilde kullanıldığında dudak sağlığı için faydalıdır. Ancak aşırı kullanım, psikolojik bir alışkanlık…
Brassaiopsis glomerulata, özellikle Güneydoğu Asya’da, Vietnam ve Çin gibi bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Araliaceae…
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…