Aile dizimi; Alman Psikoterapist Bert Hellinger tarafından tasarlanmış bir terapi yöntemidir.
Hellinger terapisi, aile sistemi ya da aile konstelasyonu (family constellation) olarak da adlandırılan yöntem kalıtsal travmaların çözümünü desteklemeyi amaçlar.
Nesiller boyu aktarılan travmaların kaynağına inmek, bu konuda kişiye üstün bir fakındalık yaratmak amaçlanır.
“Bizler doğduğumuzda, ailemizden sadece fizyolojik özelliklerimizi miras almakla kalmaz, aynı zamanda nesiller boyu taşınmış olabilecek aile davranış kalıplarını da miras alırız.” İşte Hellinger terapisi de tam olarak bu düşüncenin üzerinde temellenir.
Sistemsel aile dizimi terapisi oldukça deneyimsel bir süreçtir. Bu süreci kelimeler ve kavramlar ile tam olarak tasvirlemek güçtür.
Bu süreçte; aile içindeki travmalara, güçlüklere, işlevsiz davranış kalıplarına ve dahası özgürlük, neşe, mutluluk, sağlık ile refahın önündeki engellere odaklanılır.
Bu seanslara mutlaka eğtimli bir profesyonel liderlik etmelidir. Bu kişi uygulayıcı konumdadır. Uygulayıcı ve danışan kişi dışında seansta ayrıca diğer katılımcılar da bulunur.
Seanslar boyunca 3 temel prensipe bağlı kalınır.
-Aidiyet
-Düzen
-Denge
Aile dizimi çalışması, doğası gereği sistemik olan endişelerin ele alınmasında etkili olarak kabul edilir.
Bu endişeler; aile kaynaklı sorunları,
ebeveyn-çocuk ilişkisindeki zorlukları
ve yakın ilişki zorluklarını içerebilir.
Ve buna benzer sebepler ile bu terapi yöntemine başvurulabilmektedir.
Aile dizimi; neredeyse tüm dünyada alternatif bir yöntem olarak kabuk görür ve popülerdir.
Özellikle kişiler arası ilişki temelli zorlukları aşmada sıkça başvurulur.
Terapinin popülerliğinde görece uygun maliyetli ve kısa süreli doğası oldukça etkilidir.
Bu tekniğe başvuran insanlar, yaşları ne olursa olsun, ailevi ya da diğer ilişkisel durumları ile ilgili şaşırtıcı derecede duygusal tepkiler keşfettiklerini sıklıkla vurgularlar.
Birçok kişi, katıldığı bu çalışmalar yolu ile önemli bir iç görü ve netlik elde ettiğini bildirir.
Ancak aile dizilimi yöntemi öznel terapötik süreci ve deneyimsel doğası nedeniyle kanıta dayalı bir yaklaşım olarak kabul edilmez. Ve etkiliğini nesnel biçimde ispata sunmak güçtür.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…