Airfryer fritöz ya da yağsız fritöz, sıcak hava fritözü son zamanlarda oldukça popüler bir küçük ev aleti. Özellikle beslenme alışkanlıklarına özen gösteren kitlelerce rağbet gören bu alet gerçekten sağlıklı mı?
Gelin air fryerları daha yakından inceleyelim!
Airfryer artık en sevdiğimiz ve lezzetli kızarmış yiyecekleri tüketmenin alternatif bir yöntemi olarak sunuluyor. Daha az yağ ve kızartmak yok!
Patates kızartması, köfte, balık, soğan, patates kroketler, çıtır panelenmiş tavuklar, hamur işleri, pişiler… ve çok daha fazlası bu aletler ile pişirilebilecekleriniz arasında yer alıyor.
Air fryerlar prensip olarak içine konulan gıdaların en dış katmanına sıcak hava üfleyerek çıtır çıtır bir form vermeyi amaçlar. Bu olay “Maillard reaksiyonu” olarak adlandırılan kimyasal bir reaksiyonla neticelenir.
Reaksiyon aynı zamanda aletin içindeki gıdanın renginde, formunda ve lezzetinde çeşitli değişiklikleri beraberinde getirir.
Airfryerlarda, derin yağda kızartılmış tada çok yakın bir tat elde edilir. Buna karşın kullanılan yağ miktarı çok çok daha azdır. Bu miktar çoğu zaman yalnızca 1 yemek kaşığı kadardır!
Peki sizce derin yağda kızartma yaparken kullandığımız yağ miktarı ne kadardır?
Muhtemelen şu an aklınızdan geçen miktardan çok daha fazla!
En az 3 su bardağı kadar!!!
Sıcak hava fritözleri; kızartılmış yiyeceklere kıyasla daha sağlıklı bir alternatif olarak kabul edilebilir.
Bu aletler ile elde edilen besinler kızartılmış olanlara kıyasla daha düşük yağ ve kalori içerir.
Hatta potansiyel olarak zararlı bileşikler bakımından daha düşük risk taşımaktadırlar.
Kilo vermek, kilo kontrolü sağlamak ve vücudunuza yağ alımınızı azaltmak istiyorsanız, derin kızartma yerine sıcak hava fritözü tercih etmek sizin için iyi bir seçim olabilir.
Bu aletler birçok açıdan tavada kızartılan gıdalara harika bir alternatif olsa da çeşitli sağlık risklerini de beraberinde getirir.
Küçük ev aletinizde az yağ ile pişirdiğiniz patatesler, kızartılmış olanlardan daha sağlıklı gözükse de aşırı tüketimleri kilo problemlerini, kalp ve damar sağlığını tehdit eden sorunları beraberinde getirebilir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Taze kişnişin sabun gibi algılanmasının temel nedenleri genetik yatkınlık, kimyasal bileşim, kültürel alışkanlıklar ve psikolojik…
Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…
Rujların sağlığa zararlı olup olmadığı, içeriklerinde kullanılan maddelere ve kullanım alışkanlıklarına bağlıdır. Doğal ve kaliteli…
Lip balm doğru şekilde kullanıldığında dudak sağlığı için faydalıdır. Ancak aşırı kullanım, psikolojik bir alışkanlık…
Brassaiopsis glomerulata, özellikle Güneydoğu Asya’da, Vietnam ve Çin gibi bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Araliaceae…
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…