Akdeniz diyeti; sürdürülebilir, lezzetli ve sağlıklı diyetlerin başında gelir. Çoğu uzmana göre birçok yönden en iyi diyet biçimidir.
Sıkı ve çok kısıtlayıcı diyetlere göre uygulaması kolaydır. Tükettiğiniz besinlerin size keyif vermesine olanak verir. Ve tüm bunlara rağmen sağlık üzerinde özellikle kalp sağlığı üzerinde sayısız olumlu etkiye de sahiptir!
Esasen bu kavram Akdeniz bölgesinde yaşayan insanların geleneksel ve listeler olmaksızın sürdürdüğü beslenme alışkanlıklarını ifade eder. Bölgesel değişiklikleri söz konusu olsa da Akdeniz ülkelerinde yaşayan insanlar birçok yönden benzer bir diyeti sürdürür.
Akdeniz diyeti oldukça çeşitli gıdaları kapsar. Temel olarak meyveler, sebzeler, tam tahıllı bakliyatlar, baklagiller, kuruyemişler, tohum besinler ve elbette zeytinyağı bu diyette bol bol tüketilenler arasındadır.
Bu diyet kırmızı ve hayvansal besinleri az miktarda içerir. Buna karşın bitkisel gıdalar da birer protein kaynağı görevi görür.
Geleneksel olarak yetiştirilen taze ürünler tercih edilir. Dondurulmuş ya da işlenmiş sebze ve meyvelere bu diyette pek yer yoktur.
Tercihen çiğ veya ışıl işlem görmemin bakliyatlar
Susam, çöreotu gibi
tahin gibi
Özellikle kaliteli, soğuk sıkım sızma zeytinyağı
Bu diyet anti enflamatuar gıdalara odaklanmaktadır. Ve enflamasyon, kalp hastalığı, yüksek tansiyon, obezite, artrit, Alzheimer hastalığı, astım ve daha diğer birçok hastalık ile yakından ilgilidir!
Salam, sucuk ve pastırma gibi
Tüm bu diyette bolca yer alan, az miktarda yer alan ya da hiç yer almayan gıdalar ve bunlara ek fiziksel aktiviteler akdeniz diyeti piramidini oluşturur.
İnsanların kilo vermesine yardımcı olmada etkili olduğu ve buna ek olarak sağlık üzerinde de sayısız olumlu etkisi olduğu kanıtlanan bir diyettir.
Yapılan çok sayıda klinik araştırmaya göre; Akdeniz diyetini takip etmek, kilo vermek için düşük karbonhidratlı diyetler kadar etkilidir. Ve dahası standart bir düşük yağlı diyet programdan çok daha etkilidir!
Ayrıca, bu diyet ile kilo veren kişilerin bir yıllık takip süresi boyunca kilolarını koruyabildikleri de bir diğer gerçektir!
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…