Akrilamid (Acrylamide); kızartma, kavurma veya fırınlama gibi yüksek sıcaklıkta pişirme işlemleri sırasında belirli gıdalarda doğal olarak oluşan kimyasal bir bileşiktir.
Şekerler ve asparajin adı verilen bir amino asit arasındaki reaksiyondan oluşur. Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC) tarafından insanlar için olası kanserojen olarak sınıflandırılmıştır.
Laboratuvar hayvanlarında yapılan çalışmalar, akrilamide maruz kalmanın kansere ve üreme toksisitesine neden olabileceğini göstermiştir. Bununla birlikte, gıdada akrilamid maruziyetinin insanlarda kanser riskini ne ölçüde artırdığı hala belirsizdir ve daha fazla araştırma gerektirmektedir.
Akrilamid maruziyetinizi azaltmak için aşağıdakiler gibi bazı önlemler alabilirsiniz:
Yiyecekleri daha düşük sıcaklıklarda ve daha kısa sürelerde pişirin.
Patatesleri kızartmadan önce suda bekletin.
Yiyecekleri aşırı pişirmekten veya yakmaktan kaçının.
Kızartma veya fırınlama yerine haşlama veya buharda pişirme gibi daha sağlıklı pişirme yöntemlerini tercih edin.
Akrilamid’in gıda dışında sigara dumanı ve bazı endüstriyel işlemler gibi diğer birçok üründe de bulunduğunu başka bir gerçektir.
Aşağıdakiler dahil olmak üzere yüksek sıcaklıklarda pişirilen çeşitli gıdalarda oluşabilir:
Kızarmış patates ürünleri (patates kızartması, patates cipsi)
Kavrulmuş kahve çekirdekleri
Kızarmış ekmek, kraker ve diğer unlu mamüller
Kavrulmuş fındık ve tohum gıdalar
Bazı bebek mamaları (diş çıkarma bisküvileri gibi)
Bununla birlikte, yüksek sıcaklıklarda pişirilen tüm yiyecekler akrilamid içermez ve düzeyler, pişirme süresi, sıcaklık ve yiyeceğin türü gibi faktörlere bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir.
Kahvede akrilamid oluşumu, yüksek sıcaklıkların doğal olarak oluşan şekerler ve amino asit asparagin arasında bir reaksiyona neden olduğu kavurma işlemi sırasında meydana gelir.
Kahvede bulunan akrilamid miktarı; kahve çekirdeğinin türü, kavurma yöntemi, kavrulma derecesi gibi faktörlere bağlı olarak değişebilmektedir.
Daha koyu kavrulmuş kahveler, daha hafif kavrulmuş kahvelere göre daha yüksek seviyelerine sahip olma eğilimindedir.
Bununla birlikte, kahvede miktarlar genellikle diğer bazı yiyeceklerde bulunanlardan daha düşük olduğundan, kahvedeki akrilamid ile ilişkili sağlık risklerinin hala belirsiz olduğuna dikkat etmek önemlidir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Sultan Çayı, mentollü ferahlatıcı çay karışımı olarak bilinen, geleneksel içerikleri ile hem ferahlatıcı hem de…
Çin geveni (Astragalus membranaceus), geleneksel Çin tıbbında önemli bir bitki olup, bağışıklık sistemini destekleyici ve…
Antep fıstığı ile hazırlanan bu tarif, hem lezzeti hem de görselliğiyle özel günlerde fark yaratır.…
Babassu yağı, hafif yapısıyla dikkat çeken, saçı nemlendiren, onaran ve elektriklenmeyi azaltan doğal bir yağdır.…
Kıvırcık nane (Mentha spicata) çayı, bilimsel araştırmalarla desteklenen doğal bir yöntem olarak, Polikistik Over Sendromu…
Kimchi baharat karışımı, Kore mutfağının vazgeçilmez bir öğesi olan kimchi’ye otantik lezzetini kazandırır. Gochugaru, balık…