Alkali diyet gerçekten işe yarıyor mu? Sağlık faydalarını destekleyen bilimsel veriler var mı?
Bu yazımızda alkali diyetten detaylı bir biçimde söz ediyoruz!
Alkali bir diyet, vücudunuzun ve kanınızın pH dengesini yediğiniz yiyecekler yoluyla değiştirebileceğiniz teorisine dayanır.
Alkali diyeti öneren uzmanlar genellikle modern diyetlerin neden olduğu vücuttaki yüksek düzeydeki “fazla asit”in artrit, osteoporoz, böbrek ve karaciğer bozuklukları ve hatta kanser dahil olmak üzere bir dizi sağlık sorununu beraberinde getirdiğine vurgu yapmaktadır.
Et, buğday ve diğer tahıllar, rafine şeker, süt ürünleri, kafein, alkol ve işlenmiş gıdalar ”asit üretici” gıdalar olarak kabul edilir.
Alkali gıdaların başında ise sebze ve meyveler, yeşil yapraklı gıdalar gelmektedir.
Alkali diyetin ilk ortaya atılış amacı ne yediğinize bağlı olarak idrarınızın pH’ı değiştiği için böbrek taşlarını ve idrar enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olmaktır.
Bununla birlikte, bunun vücudun geri kalanının ve kanın pH’ını değiştirdiğini gösteren kanıtlar henüz yeterli seviyede değildir.
Alkali diyetin önerdiği yiyecekler vücudumuz için oldukça faydalıdır ve aslında büyük ölçüde sağlıklı kilo yönetimi için sıkça önerilen gıdaları kapsar.
Hayvansal gıdaları azaltmak; işlenmiş gıdaları, rafine şekeri diyetten çıkarmaz; kafein ve alkolü azaltmak sağlığı ve kilo kaybını büyük ölçüde destekleyecektir.
Meyve, sebze, kuruyemiş ve tohum gıdalara diyette daha sık yer vermek de gene hem sağlık açısından hem de kilo kaybı açısından olumlu neticelenmesi olası hamlelerdir.
Yüksek miktarda bitki bazlı gıda ile beslenme; kan basıncını yönetmeye yardımcı olur ve kalp sağlığını destekler. Vücudun her daim ihtiyaç duyduğu potasyum-sodyum dengesini iyileştirir.
Alkali bir diyeti sürdürmenin kemik sağlığını, kas sağlığını destekleyeceği ve sırt ve eklem ağrılarını hafifleteceği yönünde güçlü iddialar da vardır. Ancak bu iddialar henüz kesin bir biçimde kanıtlanmış değildir.
Bu diyet, gıdaların pH dereceleri etrafında düzenlenir.
Bazı versiyonlar daha az katıdır. Hafif asidik pH olan gıdaların -bazı tahıllar gibi- da tüketimine izin verir.
Ancak genel olarak, alkali diyet uygulamak; asitli yiyeceklerden uzak durmak, nötr yiyecekleri sınırlamak ve alkali yiyeceklere odaklanmak anlamına gelmektedir.
Kırmızı Et
Beyaz Et
Balık
Süt ve süt ürünleri (peynir, yoğurt vb.)
Dondurma
Yumurta
İşlenmiş tahıllar
Alkol
Soda
Diğer paketlenmiş ve işlenmiş gıdalar
Yağlar
İşlenmemiş tahıllar
Meyveler
Sebzeler
Yeşil Yapraklı Bitkiler
Tohum gıdalar
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Doğal yağlar cilt bakımında altın çağını yaşıyor. Ancak her doğal yağ, her cilt tipi için…
Çinko oksit, cilt bakımında yaygın olarak kullanılan bir bileşiktir, özellikle cilt tahrişi, pişikler, sivilceler, yanıklar…
Elma sirkesi, sindirimi destekleyen, kan şekerini düzenleyebilen ve bağışıklık sistemine katkı sağlayabilen doğal bir fermantasyon…
Oyster sos (İstiridye sosu), Uzak Doğu mutfağında sıkça kullanılan, koyu renkli ve umami açısından zengin…
At kuyruğu otu, silika ve mineraller açısından zengin bir bitkidir. Geleneksel tıpta kemik sağlığı, saç…
Sarı kil, doğal mineraller açısından zengin bir kil türüdür ve cilt bakımında, saç bakımında ve…