Allemande sosu, Alman sosu olarak da bilinir. Fransız mutfağında bu sos, domates, espagnole, beşamel ve hollandaise ile birlikte beş ana sostan biri olarak kabul edilir.
Bu beş çok yönlü sos, çok sayıda yemekte kullanılan diğer pek çok sosun kökenini oluşturur.
Allemande sosu için klasik tarif; hafif ama zengin tatları ile haşlanmış balık veya tavuk, dana eti, sığır eti, sebze veya yumurta üzerinde mükemmel uyumludur.
Allemande; ayrıntılara çok dikkat gerektiren hassas bir sostur, bu nedenle, sıcak ve soğuk malzemeleri birleştirdiğinizde sosun dağılmasını veya yumurtaların kesilmesini önlemek için talimatları uygulamak çok önemlidir.
Tarif, 2 bardak önceden hazırlanmış dana velouté gerektirir, bu nedenle velouté‘nin kendisi 35 dakikalık hazırlık ve pişirme gerektirdiğinden önceden plan yapılmalıdır.
Allemande sosunda yaygın olarak kullanılan malzemeler şunlardır:
Tavuk veya dana eti suyu
Tereyağı
Un
Yumurta sarısı
Krema
Limon suyu
Tuz ve biber
Malzemeler
Hazırlanışı
Veloute’yi orta-yüksek ateşte ısıtın. Ardından ısıyı bir kaynama noktasına getirin ve yaklaşık 5 dakika, toplam hacim yaklaşık bir fincan azalana kadar ısıtın.
Paslanmaz çelik veya cam bir kapta krema ve yumurta sarısını pürüzsüz olana kadar çırpın.
Yumurta sarısının ısıdan kesilmemesi için sürekli çırparak, yaklaşık bir bardak kadar sıcak velouté’ye yavaşça ekleyin.
Sosu bir an için hafifçe kaynama noktasına getirin, ancak kaynamasına izin vermeyin.
Tuz, beyaz biber ve limon suyuyla sosu tatlandırın. Süzün ve hemen servis edin.
AFİYET OLSUN!
Genellikle beyaz et (tavuk, hindi) ve kuzu eti yemekleriyle servis edilir. Ayrıca sebzeler, patates ve pirinç gibi yan yemeklerin üzerine de dökülebilir. Herhangi bir yemeğin yanına Allemande sosu eklemek, yemeğe zengin ve lezzetli bir dokunuş katacaktır.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Güney Afrika mutfağının yıldızlarından biri olan Bobotie (okunuşu: bo-bo-ti), hem tarihi hem de lezzetiyle damakları…
Shokupan, Japon mutfağının önemli bir parçası olan yumuşak ve hafif bir ekmek türüdür. Evde yapımı…
Monkey Bread, Amerika kökenli tatlı bir ekmek türü olup, genellikle tarçın ve şekerle kaplanmış küçük…
Köri yaprağı, Güney Asya mutfağının vazgeçilmez aromatik bitkilerinden biridir ve yemeklere eşsiz bir lezzet katar.…
Hazanbel kökü (Acorus calamus), geleneksel tıpta sindirim, sinir ve solunum sistemlerini desteklemek amacıyla kullanılmıştır. İçerdiği…
DIM (Diindolilmetan), turpgiller ailesine ait sebzelerde doğal olarak bulunan bir bileşiktir ve hormon dengesini destekleyici…