Sağlık

Antosiyanin Kanser İlişkisi: Hangi Besinlerde Bulunur?

Antosiyanin (Anthocyanin) ya da antosiyaninler; meyve ve sebzelere kırmızı, mor ve mavi renklerini veren suda çözünen bir grup pigmenttir. Bu pigmentler, antioksidan ve anti enflamatuar özelliklere sahip doğal bileşikler olan flavonoidler adı verilen bir bileşik sınıfına aittir.

Antosiyanin Faydaları Zararları Nelerdir?

Antosiyaninlerin Faydaları

Antosiyaninler, vücut hücrelerini serbest radikallerin neden olduğu hasarlardan koruyan güçlü antioksidanlardır. Bu, kanser, kardiyovasküler hastalık ve diyabet gibi kronik hastalık riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Antosiyaninlerin vücuttaki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilecek anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğu gösterilmiştir. Bu, artrit veya enflamatuar barsak hastalığı gibi rahatsızlıkları olan kişiler için faydalı olabilir.

Bazı araştırmalar, antosiyaninlerin kolesterol seviyelerini düşürerek, kan damarı işlevini iyileştirerek ve kan basıncını düşürerek kalp sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabileceğini öne sürmektedir.

Bazı araştırmalar, antosiyaninler açısından zengin gıdaları tüketmenin bilişsel işlevi geliştirmeye ve bilişsel gerileme riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini öne sürmektedir.

Bazı araştırmalar, antosiyaninlerin kanser önleyici özelliklere sahip olabileceğini ve kolon kanseri gibi belirli kanser türlerinin riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini öne sürmektedir.

Antosiyaninlerin Zararları

Gıdalarda bulunan tipik miktarlarda tüketildiğinde antosiyaninlerin bilinen zararlı etkileri yoktur. Bununla birlikte, bazı insanlar, kurdeşen veya şişme gibi alerjik reaksiyonlara neden olabilen belirli antosiyanin türlerine karşı alerjik olabilir.

Ek olarak, antosiyanin içeren takviyeler belirli ilaçlarla etkileşime girebilir, bu nedenle herhangi bir takviye almadan önce sağlık uzmanınına danışmanız önemlidir.

Antosiyanin Kanser

Antosiyanin, potansiyel anti-kanser özellikleri açısından incelenmiştir. Antosiyaninlerin kanser önleme ve tedavisi üzerindeki etkilerini tam olarak anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulurken, bazı çalışmalar antosiyaninlerin belirli kanser türlerinin riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini öne sürmektedir.

Örneğin, bir çalışma, daha yüksek antosiyanin alımının kolon kanseri riskinin azalmasıyla ilişkili olduğunu bulmuştur. Başka bir çalışma, antosiyaninler açısından zengin bir diyetin meme kanseri riskinin azalmasıyla ilişkili olduğunu bulmuştır

. Antosiyaninler, antioksidan özellikleri ve hücre büyümesini ve iltihaplanmayı düzenleme yetenekleri dahil olmak üzere çeşitli mekanizmalarla kanseri önlemeye yardımcı olabilir. Antosiyaninlerin in vitro (test tüplerinde) ve hayvan çalışmalarında kanser hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını engellediği bulunmuştur, ancak bu etkilerin insanlara nasıl yansıdığını anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. 

Antosiyanin İçeren Besinler Nelerdir?

Özellikle koyu kırmızı, mor veya mavi renklere sahip olan çeşitli meyve ve sebzelerde bulunur. Bazı yaygın antosiyanin kaynakları şunları içerir:

Yaban mersini, böğürtlen, ahududu, çilek ve kızılcık gibi meyveler,

Kırmızı ve mor üzüm,

Kiraz,

Mor incir,

Nar,

Patlıcan,

Mor soğan,

Siyah havuç,

Kırmızı lahana,

Kırmızı şarap.

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu

Paylaş

Güncel Makaleler

  • Sağlık

Butea Superba Nedir? Butea Superba Faydaları

Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…

1 ay önce
  • Sağlık

Huanarpo Macho tozu Nedir? Etkileri

Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…

1 ay önce
  • Beslenme

Kimyon Neye İyi Gelir?

Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…

1 ay önce
  • Ritüel

Tantra Felsefesi Nedir? Tantra Yogası Nedir?

Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…

1 ay önce
  • Sağlık

Cyanocobalamin Nedir?

Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…

1 ay önce
  • Sağlık

Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir?

Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…

1 ay önce