Arapsaçı otu rezene aynı şey mi? sorusuna yanıt bularak başlayalım!
Arapsaçı; rezene, malatura ya da sıra otu ismi ile anılan ot birebir aynı ottur. Arapsaçı denildiğinde vurgulanan bitkinin ziraat olmadığı, doğada kendiliğinden yetiştiğidir.
Arapsaçı, Ege ve Akdeniz coğrafyasında doğada kendiliğinden yetişir. Ege mutfağında önemli yere sahip olan arapsaçı, hoş kokusu ve fark edilir aroması ile sık sık tercih edilir.
Görüntü olarak dereotuna çok fazla benzese de arapsaçı, dereotuna göre çok daha yoğun aromalı bir bitkidir.
Tüm yıl boyu, dağlık arazide görebileceğiniz rezenenin yaprak kısımları da, tohumları da, kökü de yenilebilir özelliktedir.
Yaprak kısımları, kuzu eti ile çok yakışır. Kuzu etli arap saçı yemeği, patates ve bol limon ile beraber hazırlanır.
Ege usulü otlu böreğin ve geleneksel çalkama harcının olmazsa olmazlarındandır. Arapsaçı otu böreği ise yaygın değildir, bitki genellikle yemeklerde tek başına kullanılmaz. Bunun sebebi çok yoğun aromasıdır.
Salatalara fresh bir aroma katar, yumurtalı kavurması sık sık Ege kahvaltılarında kendine yer bulur.
Arapsaçı otunun yapılışı çeşitli şekillerde olabilir. Taze ya da kurutulmuş biçimde kullanılabilir.
Kokusu anasonu da anımsatan sıra otu, yunan mutfağında da bilinir. Giritliler sıra otunu marata ismi ile anar.
Hamilelik ve emzirme sürecinde aşırıya kaçılmadan kullanılabilen otlardandır. Anne sütünün miktarını ve kalitesini arttırıcı etkiye sahiptir.
Arapsaçı kalorisi çok düşük bir bitkidir. 150 gr arapsaçı yaklaşık 30 kalori civarındadır.
Pişmiş, yağlanmış, arapsaçının kalorisi ise 100 gram için 150 kalori civarındadır.
Düşük kalorisi ile sıra otu diyet listelerine eklemeye çok uygun bir bitkidir. Ödem attırıcı, bağırsak hareketliliğini arttırıcı rezene, kilo kaybına da destek sağlayacaktır.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…
Rujların sağlığa zararlı olup olmadığı, içeriklerinde kullanılan maddelere ve kullanım alışkanlıklarına bağlıdır. Doğal ve kaliteli…
Lip balm doğru şekilde kullanıldığında dudak sağlığı için faydalıdır. Ancak aşırı kullanım, psikolojik bir alışkanlık…
Brassaiopsis glomerulata, özellikle Güneydoğu Asya’da, Vietnam ve Çin gibi bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Araliaceae…
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…