Ararot tozu (arrowroot) ve tapyoka nişastası (tapioca unu) benzer görünen ve çoğu zaman aynıymış gibi tarif edilen iki farklı üründür.
Bu iki glutensiz un alternatifi hangi yönlerden birbirinden ayrılır? Tariflerde nasıl kullanılır? Tüm soruların cevapları bu yazıda!
Arrowroot tozu ve tapyoka çoğu kişi tarafından aynı olduğu zannedilen ürünlerdir. Zaman zaman birbirlerinin yerine kullanılsa da iki un tamamen farklı iki bitkiden elde edilmektedir.
Her ikisi ürün de tamamen glutensiz yapıdadır. Bu nedenle glüten duyarlılığı olanlar ve hayatından gluteni çıkaran kişiler arasında oldukça popüler kıvam vericilerdir.
Hem ararot hem de tapyoka sosları, çorbaları ve koyulaştırmak için kullanılır ve glutensiz “hamur işlerinin” hazırlığında yer alır.
Ararot tozu; soslar, meyveli tatlıları, pastalar ve unlu mamüller gibi yiyecekleri koyulaştırmak için harikadır.
Koyulaştıkça gıdalara bir parlaklık kazandırır. Bu tatlılar için idealdir.
Ancak et sosları gibi tariflerde ararotun parlak yüzeyi istenen bir etki değildir.
Arrowroot tozunun diğer koyulaştırıcılara göre iki önemli avantajı: asidik sıvılar ile bir arada kullanılabilmesi ve dondurulması planlanan gıdaların hazırlığında yer almaya tamamen uygun olmasıdır.
Çoğu glütensiz koyulaştırıcı bu tozun askine asidik gıdalarla birlikte kullanıma uygun değildir. Ve dahası buzluğa girerek düşük ısılara maruz bırakıldığında formunu kaybedebilir ve bozulabilirler.
Arrowroot ayrıca kendine has, belirgin ve baskın tada sahip değildir. Bu nedenle her tür tarife kolay uyum sağlar ve kolayca kıvam kazanır.
Fakat söz konusu tarif süt ve süt bazlı ürünler içeriyorsa kullanmak isteyeceğiniz ürün kesinlikle ararot tozu değildir!
Bu tozu kullanırken dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli nokta onu çok uzun süre ve çok yüksek ısılara maruz bırakmamanız gerektiğidir.
Bu nedenle tencerede hazırlanan tariflerde genellikle pişirmenin en sonunda toz eklenmektedir.
Tapyoka nişastası olarak da adlandırılan tapyoka unu, tıpkı ararot tozu gibi; sosları, fırınlanmış ürünleri, unlu mamülleri koyulaştırmak için kullanılır.
Ararot gibi buzluğa girebilir özelliktedir. Ondan farklı olarak süt ve süt ürünleri ile bir arada formunu yitirmeden kullanılabilir.
Olumsuz bir özellik olarak tapyoka unu, asitli bileşenlerle karıştırıldığında koyulaşma özelliği kaybeder. Bu tür gıdalarla kullanıma hiç uygun değildir.
Ararot gibi tapyokanın da kendine has baskın bir tadı ve kokusu yoktur ve çoğu tarife tat olarak çok kolayca uyum sağlayabilmektedir.
Ve belkide bu iki ürün arasındaki en önemli farklardan biri tapyoka ununun, ararottan farklı olarak uzun süreli ve yüksek ısılarda formunu yitirmemesidir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Taze kişnişin sabun gibi algılanmasının temel nedenleri genetik yatkınlık, kimyasal bileşim, kültürel alışkanlıklar ve psikolojik…
Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…
Rujların sağlığa zararlı olup olmadığı, içeriklerinde kullanılan maddelere ve kullanım alışkanlıklarına bağlıdır. Doğal ve kaliteli…
Lip balm doğru şekilde kullanıldığında dudak sağlığı için faydalıdır. Ancak aşırı kullanım, psikolojik bir alışkanlık…
Brassaiopsis glomerulata, özellikle Güneydoğu Asya’da, Vietnam ve Çin gibi bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Araliaceae…
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…