Arbutin; Cildi aydınlatmak, koyu lekeleri aydınlatmak ve hiperpigmentasyon görünümünü azaltmak için yaygın tercih edilen bir bileşendir. Sıklıkla serum formda tercih edilen formül, son yılların gözde cilt bakım ürünleri arasında zirvede yer alır.
Arbutinin içeriği, bir laboratuarda sentetik olarak yapılabilir veya Ericaceae familyasındaki belirli bitkilerden elde edilebilir.
Cilt tonunu eşitler ve aydınlatır, koyulaşmış bölgeleri aydınlatır ve yara izlerinin ortaya görünürlüğünün azalmasına yardımcı olabilir.
Ciltteki doğal pigment olan melanin ile reaksiyona girdiğinde bu etkileri sergiler.
Cilt aşırı melanin ürettiğinde, hiper pigmentasyon oluşur.
Güneş maruziyeti, hamilelik veya bazı ilaçların kullanımı hiper pigmentasyona neden olabilir.
Arbutin ise melanin aktivitesini bastırmak için melanin üretim süreci üzerinde hareket eder. Melanin üretim süreci, esasen derinin pigmentasyon ürettiği karmaşık süreçtir. Arbutin esasen melanin üretiminde önemli bir rol oynayan bir enzim olan tirozinazın aktivitesini baskılamaktadır.
Alpha arbutin, ayı üzümü bitkisinin yapraklarından elde edilen ve cildi aydınlatmaya yardımcı olan doğal bir bileşendir.
Genellikle cilt aydınlatması için hidrokinonun doğal bir alternatifi olarak kabul edilir.
Kimyasal yapısı, deride bulunan ve melanin üretmek için tirozinaz enzimi ile reaksiyona giren bir amino asit olan tirozine benzer. Bu güçlü molekül , tirozinaz ile bağlanarak ve melanin üretimini bloke ederek hiperpigmentasyonun tedavisine yardımcı olur.
Alfa-arbutin doğal olarak oluşmasına rağmen , doğal muadilinden daha güçlü olacak şekilde formüle edilmiş deoksiarbutin gibi sentetik formları da mevcuttur.
Cildinizi aydınlatmak istediğinizde, arbutine ek olarak birçok seçeneğiniz vardır: Hidrokinon, kojik asit ve C vitamini bunların başında gelir.
Her ikisi de hiperpigmentasyonla başa çıkmak için harika seçenekler olsa da, her iki molekül arasında hangi aktiflerin kullanılacağına ilişkin seçiminizi etkileyebilecek önemli farklılıklar vardır.
Alfa-arbutin, C vitamini ile karşılaştırıldığında daha güçlü bir cilt parlatıcıdır . Olumsuz yan etkiler olmaksızın koyu lekelerin aydınlatılmasında hidrokinon gibi çalışır.
Alfaarbutin %2’ye kadar olan konsantrasyonlarda etkilidir, C vitamini (L-askorbik asit) ise %10 – 20 arasındaki konsantrasyonlarda en iyi şekilde çalışır.
Alfa arbutin, C vitaminine göre cilt tarafından kolayca emildiği için C Vitamininden daha hızlı sonuç verir. Alpha arbutin ile sonuçların 4 hafta sonra alınması beklenebilir.
Her iki molekülün de ciltteki melanini azaltmak için nasıl çalıştığı konusunda önemli bir fark vardır. Alfa arbutin, tirozinin etkisini taklit eder ve kendisini tirozinaz enzimi ile bağladığında melanin üretimini bloke eder.
Öte yandan C vitamini, melanogenez (melanin üretim süreci) sırasında etkisini bloke etmek için tirozinaz enziminde bulunan bakır iyonları ile etkileşime girer.
L-askorbik asit, alfa-arbutinin aksine daha kararsız bir moleküldür. Güneş ışığına ve suya maruz kaldığında bozulmaya eğilimlidir. Alfa arbutin ise suda kararlı kalır ve güneşe maruz kaldığında inerttir.
Ancak her ne kadar alfa-arbutinin ciltteki kolajenin parçalanmasından sorumlu iki enzimi parçaladığı ve böylece cildin yaşlanma belirtilerini azalttığı bilimsel olarak kanıtlanmış olsa da C vitamini daha yüksek bir antioksidan konsantrasyonuna sahiptir, bu da onu daha iyi bir yaşlanma karşıtı bileşen kılar.
Evet, alfaarbutin ve C vitaminini birlikte kullanılabilir çünkü her iki bileşen de genellikle tüm cilt tipleri için güvenlidir ve nadiren yan etkilere neden olduğu bilinmektedir.
Ayrıca, benzer pigment giderici etkileri nedeniyle, renk bozukluklarının daha etkili tedavisi için birlikte kullanılabilirler.
Bununla birlikte, hamile kadınlar için alfa arbutin kullanmadan önce dermatoloğunuza danışmak mutlaka gerekir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…