Reflü

Asit Reflü Nedir? Asit Reflüyü Ne Tetikler?

Asit reflü (gastroözofageal reflü bozukluğu), midedeki yiyecekleri sindirmek için kullanılan asitlerin yemek borunuzdan ağzınıza doğru hareket etmesiyle oluşur.

Yemek yediğinizde yemek borunuzun ucundaki kapakçık genellikle kapanır, ancak bazen olması gerekmese de gevşer, midenizdeki asidin midenize akmasına izin verir.

Birçok sağlık sorunu gibi asit reflüsü de yalnızca tek bir nedenden kaynaklanmaz.

Sigara, hamilelik, stres, anksiyete, ilaç tedavisi ve aşırı kilolu olmak sağlıksız beslenme alışkanlıkları asit reflü için tetikleyicidir. Bunların yanı sıra asit reflüyü ve şiddetini tetikleyen yiyecek ve içeceklerden de söz etmek mümkündür.

Asit Reflü Belirtileri Neler?

Sıklıkla mide ekşimesine ve göğüste yanma hissine, öksürüğe, boğazda tıkanıklık hissine neden olur.

Bu belirtiler ve asit reflü toplumlarda çok yaygındır. İstatistikler neredeyse 3 kişiden 1’inin mide ekşimesinden muzdarip olduğunu göstermektedir.

Uzmanların görüşüne göre basit beslenme alışkanlıkları değişimleri ile semptomları azaltmak ve kontrol altında tutmak mümkün olabilmektedir.

Asit Reflü için Kaçınılması Gereken Gıdalar Nelerdir? Yasak Gıdalar

Baharatlı Yiyecekler

Biberli, acı soslu, yoğun baharatlı yiyecekleri çok fazla ve sık tüketmenin asit geri akışına neden olma olasılığı çok yüksektir.

Soğan

Soğan çok yaygın biçimde reflü tetikleyicidir.

Çiğ soğan, pişmiş soğandan daha fazla tetikleyicidir. Bu nedenle, soğanı diyetinizden çıkaramayacak kadar çok seviyorsanız, mümkün olduğunca pişmiş biçimde tükettiğinizden emin olun.

Yüksek Asidik Gıdalar

Domates ve narenciye (limon, portakal, mandalina…) gibi asit oranı yüksek gıdalar midenin daha fazla asit üretmesine neden olabilir ve bu da reflü için tetikleyicidir.

Kızartmalar & Yoğun Yağlı Gıdalar

Kızatmalar ve yoğun yağlı yiyecekler asit reflüyü daha da kötüleştirir. Bunun nedeni bu besinlerin sindirilmesinin normalden daha uzun sürmesidir.

Alkol

Alkol tüketimi ile yemek borusunun alkol ve yan ürünleri tarafından zarar görmesi nedeniyle asit reflü oluşumu arasında açık bir bağlantı vardır.

Alkollü içki tüketimi sonrası mide ekşimesi şikayeti çok yaygındır.

Alkol tüketimini azalmak semptomları çoğu zaman büyük oranda hafifletmektedir.

Gece Atıştırmaları ve Reflü

Ne kadar geç bir saatte yerseniz, mide ekşimesi yaşama olasılığınız o kadar artar. Sürekli olarak gece geç yemek yemek asit reflüsüne neden olabilir.

Yemekten kısa bir süre sonra yatay bir şekilde yatmak mide asidinin geri akışına neden olabilir.

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu

Paylaş

Güncel Makaleler

  • Beslenme

Sahte Zeytinyağı İçinde Ne Var?

Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…

19 saat önce
  • Sağlık

Ruj Sağlığa Zararlı mı?

Rujların sağlığa zararlı olup olmadığı, içeriklerinde kullanılan maddelere ve kullanım alışkanlıklarına bağlıdır. Doğal ve kaliteli…

4 gün önce
  • Sağlık

Lip Balm Bağımlılık Yapar mı?

Lip balm doğru şekilde kullanıldığında dudak sağlığı için faydalıdır. Ancak aşırı kullanım, psikolojik bir alışkanlık…

4 gün önce
  • Sağlık

Brassaiopsis Glomerulata Nedir? Faydaları

Brassaiopsis glomerulata, özellikle Güneydoğu Asya’da, Vietnam ve Çin gibi bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Araliaceae…

5 gün önce
  • Sağlık

Butea Superba Nedir? Butea Superba Faydaları

Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…

2 ay önce
  • Sağlık

Huanarpo Macho tozu Nedir? Etkileri

Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…

2 ay önce