Aster çiçeği, çok çeşitli alt türleri de olan rengarenk çiçekler açan, çok yıllık bir bitkidir. Yıldızpatı ismi ile de anılır.
Aster çiçeği latincesi: Aster amellus
Yıldız çiçeği ve katmerli yıldız çiçeği de aster familyasındandır.
Aster çiçeği anlamı, yıldız demektir. Sevgi ve bilgeliği temsil eder. Tarihi eski yunana dayanan bu çiçeğin yunan mitolojisinde de de yeri vardır.
Aster çiçeğinin renkleri çok çeşitlidir. Beyaz, pembe, mor, eflatun hatta mavi asterler vardır.
Bazı türlerin yaprakları yıldız şekillidir, bazıları ise daha yuvarlak kenarlı yapraklara sahiptir.
Asterler, oldukça dayanıklı, uzun ömürlü ve hoş kokuludur.
Saksılarda ya da bahçede yetiştirmeye uygundurlar.
Yıldızpatılar, güneşi çok fazla sevmez bu nedenle yazın çiçekleri yavaş yavaş solmaya başlar. Sonbaharda ise rengarenk çiçekler yeniden açar ve evinizi, bahçenizi renklendirir.
Aster çiçeğinin çok çeşitli türleri olduğunu söylemiştir. Melez türler ve doğaya tam uyumlu yabani aster türleri de mevcuttur. Yabani türlerin yetiştirmesi ve bakımı çok daha kolaydır.
Aster çiçekleri, arıların ve kelebeklerin de çok sevdiği türlerdendir. Ekolojik yaşamda da bu nedenle önemli bir yere sahiptir.
Yıldızpatı çiçekleri özellikle yaz aylarının serin geçtiği, nemli bölgeleri severler. Düşük gece sıcaklıklarını tercih ederler.
Bu isterleri sebebiyle asterler direkt güneş almayan, öğlen sıcağından az etkilenen gölge yerlere ekilmelidir. Özellikle sıcak iklimli bölgelerde bu ekim yeri çiçeğin hayatta kalması için çok önemlidir.
Bitki toprağı her daim nemli olmalıdır. Özellikle yağmursuz geçen yaz dönemlerinde haftada en az 1 kere sulama yapılmalıdır.
2-3 yılda bir çiçeğin kalitesini arttırmak için çiçekler bölünebilir.
Aster Çiçeği Çoğaltma
Tohum ile çoğaltma en yaygın ve kolay yöntemdir. Yıldızpatlar kendi kendilerine de tohum atarak çoğalır. Bu çiçeğin fideleri de kolay ve uygun fiyat ile pazarlardan, çiçekçilerden temin edilebilir.
Don tehlikesi geçtikten sonra ilkbahar aylarında genç aster çiçekleri bahçeye, açık arazilere dikilebilir.
Saksıda yetiştirdiğiniz tam olgunlaşmış çiçekleri bahçeye almak istiyorsanız bu iş için de en uygun zaman sonbahar ayları olacaktır.
Tohumdan yetiştirme yapacaksanız, ilk çimlendirmeyi ev içinde kış ayları boyunca yapabilirsiniz. İlkbahar geldiğinde de bitkileri asıl yerlerine taşıyabilirsiniz.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Taze kişnişin sabun gibi algılanmasının temel nedenleri genetik yatkınlık, kimyasal bileşim, kültürel alışkanlıklar ve psikolojik…
Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…
Rujların sağlığa zararlı olup olmadığı, içeriklerinde kullanılan maddelere ve kullanım alışkanlıklarına bağlıdır. Doğal ve kaliteli…
Lip balm doğru şekilde kullanıldığında dudak sağlığı için faydalıdır. Ancak aşırı kullanım, psikolojik bir alışkanlık…
Brassaiopsis glomerulata, özellikle Güneydoğu Asya’da, Vietnam ve Çin gibi bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Araliaceae…
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…