Atalık Tohum Nedir?
Atalık tohum; ata tohumu, yerel tohum, yerli tohum isimleriyle de anılır. Bu tohumlar, yüzyıllardır Anadolu’da kullanılan genetiğiyle DNa’sı ile oynanmamış tohumlardır.Atalık tohumlardan elde edilen sebze ve meyvelerden alınan tohumlar bir sonraki sezonda da ekilerek çoğaltılabilen tohumlardır. Bu şekilde yüzlerce yıl sonra bile kullanılabilirler. Kısır ya da hibrit değillerdir. Doğurgandırlar, süreklidirler ve sürdürülebilirlerdir.Yerel tohumlar; saftır, doğaldır. Genetik dizileriyle oynanmamıştır. Tohumların yapısına, insan eli ile müdahale edilmemiştir.Yerli tohumlar, hibrit tohumların ortaya çıkarılması ile beraber tehlikeye girmiştir.
Bulundukları bölgenin çevre, iklim, toprak koşullarına uyum sağlamayı başarmış bu tohumların, gelecek nesillere aktarılması, çoğaltılması çok önemlidir.
Yerli tohumlar, hibrit tohumlara göre daha az su ve gübreye ihtiyaç duyar. Bazıları, hastalıklara ve zararlılara karşı daha dayanıklıdır.
Yerli Tohumlar Besin Değerleri ve Lezzet Açısından Daha Üstündür!
“Yeni domateslerin ne tadı var ne kokusu”, “Şimdiki mısırlar şekerli gibi, dişe yapışıyorlar”, “Sebzelerin tadı artık saman gibi” buna benzer cümleleri artık hepimiz hem çok duyar, hem de çok söyler olduk.Artık eski sebzelerin meyvelerin tadı yok, evet. Bunun sebebi yerel tohumların terk edilip, genetiği ile oynanan; hızlı bir şekilde, dayanıklı ürün verebilen hibrit ve gdo’lu tohumların tercih edilmesi. Bu tohumlar, hızlı bir şekilde ürün veriyorlar evet ama besin değerleri düşük ve daha az lezzetli oldukları da açık!Hibrit Tohum Nedir?
Hibrit tohum, melezleştirilmiş, karma tohumdur. Aynı türe ait iki farklı bitkinin çaprazlanmasıyla elde edilir. Hibrit tohumlar, dayanıklıdır, farklı hava ve toprak koşullarına uyum sağlayabilirler.
Hibrit tohumların ömrü 1 ekim süresi kadardır. Hibrit tohumlarla elde edilen meyveden ve sebzeden yeni tohumlar alıp üretime bu tohumlar ile yıllar boyu devam etmek mümkün değildir. Bu tohumlar doğurgan değildir. Yıllar boyu, kuşaktan kuşağa aktarmak mümkün değildir.Hibrit tohum ile üretim yapanlar, her yıl tekrar tekrar yeni tohum satın almak zorundadır.Hibrit tohum ile üretilen meyve ve sebzeler besleyicilik açısından zayıftır, yeterince lezzetli oldukları da söylenenemez.Hibrit tohumlar yoğun ziraii ilaçlamaya ihtiyaç duyarlar. Aksi halde, kolayca hastalanır ve mahsül veremez olurlar. Hibrit tohumlar ile yapılan üretimlerde sıklıkla çok yoğun ziraii ilaç kullanıldığı bilinmektedir.


