Ayak detoks bandı ya da pedi olarak bilinen ürün uyku süreci boyunca detoksu amaçlar yapıdadır.
Son zamanlarda popülerliği artış gösteren bu bantlar gerçekten işe yarıyor mu? Dahası detoks bantları güvenli mi? Yoksa bu ürünlerin kendileri bir toksik yük kaynağı mı?
Gelin bu sorulara daha yakından bakalım!
Detoks pedleri, yapı olarak çay poşetlerini andırır.
Bitkiler, mineraller ve diğer bileşenlerin bir karışımı, genellikle pamuktan yapılmış ince, geçirgen bir ped içinde bir araya getirilir.
Bu pedler ayak tabanına yapışkan bantlar ile sabitlenir.
Genellikle bu işlem yatmadan hemen önce yapılır. Sabah pedler çıkarılır ve çöpe atılır. Çıkarılan pedde genellikle koku ve kötü bir renk gözlemlenir. Ve bu renk değişimi toksik atımı olarak düşünülür.
Ürün içerikleri değişkenlik göstersede bantlar genellikle şu materyalleri içermektedir:
Odun sirkesi
Turmalin
Okaliptüs
Agicarus Mantarı
Himalaya tuzu
Deniz Tuzu
C vitamini
Negatif iyon tozu
Yenidünya yaprağı tozu
Saurus Chinesis
Dekstrin
Bitkisel lifler
Üreticiler, pedlerin ayaklar aracılığıyla vücuttan toksinleri atarak çalıştığını iddia etmektedir.
Ancak bu bu iddiaların güvenilir olduğunu gösteren herhangi bir bilimsel araştırma mevcut değildir.
Bu bantların kullanıcılarına vadettikleri genellikle şu şekildedir: “Geceleri ayak tabanlarına bu pedleri uygulamak; ağır metalleri, metabolik atıkları, toksinleri, parazitleri, kimyasalları ve selülitleri vücuttan uzaklaştırır.
Ayak pedlerinin kullanılması depresyon, yorgunluk, diyabet, artrit, yüksek tansiyon ve zayıflamış bir bağışıklık sistemini tedavi etmeye yardım eder.”
Kullanıcılar da bu ürünleri en sık biçimde;
eklem sertliğinden kurtulmak,
uykusuzluğa çare olmak ,
kilo vermek,
donuk ve sağlıksız görünen ciltten kurtulmak,
ve ağız kokusuna çare olmak için tercih etmektedir.
Peki, bu bantlar gerçekten bu sorunlar konusunda işe yarıyor mu?
Pedlerin renk değişiminin toksinlerin ve diğer sorunlu bileşiklerin vücudumuzdan atılmasından kaynaklandığı iddia edilir. Ancak pedlere (toksin içermeyen) arıtılmış, damıtılmış temiz içme suyu eklerseniz de renk değişimi gözlemlenir.
Yani renk değişiminin kaynağı pedlerin gece boyu ter ile ıslanıyor olmasıdır!
Sonuç olarak pedlerin faydalı olduğuna dair kanıtlar olmamasının yanı sıra tehlikeli ağır metaller ve diğer kimyasal kirleticiler içerdiklerine dair bir endişe söz konusudur.
Peki potansiyel olarak risk taşıdığı düşünülen bu ayak pedlerine kendi alternatifimizi yaratamaz mıyız?
Tabii ki yapabiliriz!
Bunun için epsom tuzu, elma sirkesi ve biraz pamuk işinizi fazlasıyla görecektir. Malzemeleri bir araya getirin ve ayak tabanınıza bir çorap yardımı ile sabitleyin. Çorap yerine tıbbi bantta kullanabilirsiniz. Gece boyu ayaklarınızda kalan epsom tuz ve sirke arınmanıza yardımcı olabilir. Ve herhangi bir toksik yük taşımaz!
Ayrıca bantlar yerine sirkeli kına ile de ayak detoksu yapmak mümkündür.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…
Rujların sağlığa zararlı olup olmadığı, içeriklerinde kullanılan maddelere ve kullanım alışkanlıklarına bağlıdır. Doğal ve kaliteli…
Lip balm doğru şekilde kullanıldığında dudak sağlığı için faydalıdır. Ancak aşırı kullanım, psikolojik bir alışkanlık…
Brassaiopsis glomerulata, özellikle Güneydoğu Asya’da, Vietnam ve Çin gibi bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Araliaceae…
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…