Ayurvedik tıp, Hint geleneğinde yer alan, binlerce yıllık bir sağlık ve yaşam felsefesidir. Kelime anlamı “hayat bilgisi” olarak tercüme edilebilir. Ayurvedik tıp, beden, zihin ve ruhun birbirleriyle ilişkili olduğunu ve her üçünün de bir bütün olarak ele alınması gerektiğini savunur.
Ayurvedik tıp, doğal bitki, mineral ve hayvansal kaynaklı tedavi yöntemlerini kullanır. Hastalıkları tedavi etmek yerine, sağlıklı bir yaşam sürdürmek ve hastalıkların önlenmesine odaklanır. Ayurvedik tıp, bir kişinin beden tipi, diyet, yaşam tarzı, mevsim ve çevre gibi faktörlerin tümünü ele alarak, kişiye özgü bir tedavi planı hazırlar.
Ayurvedik tıpta, beden tipine (dosha) göre beslenme önerileri, yoga ve meditasyon gibi ruh ve beden sağlığına faydalı uygulamalar, bitki bazlı ilaçlar, masaj ve detox yöntemleri kullanılır. Ayurvedik tıp, sağlıklı bir yaşam sürdürmek ve hastalıkların önlenmesine yardımcı olmanın yanı sıra, modern tıbbın tedavi etmekte zorlandığı birçok rahatsızlıkta da fayda sağlayabilir.
Ayurvedik beslenme, Ayurvedik tıpta kullanılan bir beslenme biçimidir. Ayurvedik beslenme, beden tipine (dosha) göre belirlenir ve kişiye özgü bir beslenme planı hazırlanır. Ayurvedik beslenme, sağlıklı bir beden, zihin ve ruh için önemli olan besinleri ve beslenme alışkanlıklarını vurgular.
Ayurvedik beslenme, doğal ve tamamlayıcı bir yaklaşım sunar. Bu beslenme şekli, tamamlayıcı bitki ve baharatları da içerir. Ayurvedik beslenme, sindirim sistemi sağlığını, enerji seviyelerini, uyku kalitesini ve duygusal dengenin korunmasını hedefler.
Ayurvedik beslenme, üç temel enerji tipi olan “Vata, Pitta ve Kapha” ya dayanır. Bu enerji tiplerinin belirli besin ihtiyaçları ve yiyecek alerjileri vardır. Örneğin, Vata türü kişilerin sıcak, nemli yiyecekler tüketmeleri önerilirken, Pitta türü kişilerin soğuk, hafif yiyecekler tüketmeleri tavsiye edilir.
Ayurvedik beslenme, besinleri belirli bir sırayla tüketmeyi ve yemekleri yavaş yavaş yemeyi de önerir. Ayrıca, aç karnına yemek yememek, su tüketmek, yemek sırasında sıvı tüketmemek, yemek sonrasında yürümek gibi alışkanlıklar da Ayurvedik beslenme felsefesi içinde yer alır.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Sultan Çayı, mentollü ferahlatıcı çay karışımı olarak bilinen, geleneksel içerikleri ile hem ferahlatıcı hem de…
Çin geveni (Astragalus membranaceus), geleneksel Çin tıbbında önemli bir bitki olup, bağışıklık sistemini destekleyici ve…
Antep fıstığı ile hazırlanan bu tarif, hem lezzeti hem de görselliğiyle özel günlerde fark yaratır.…
Babassu yağı, hafif yapısıyla dikkat çeken, saçı nemlendiren, onaran ve elektriklenmeyi azaltan doğal bir yağdır.…
Kıvırcık nane (Mentha spicata) çayı, bilimsel araştırmalarla desteklenen doğal bir yöntem olarak, Polikistik Over Sendromu…
Kimchi baharat karışımı, Kore mutfağının vazgeçilmez bir öğesi olan kimchi’ye otantik lezzetini kazandırır. Gochugaru, balık…