B5 vitamini (pantotenik asit); vücuttaki tüm canlı hücrelerde bulunan suda çözünen bir vitamindir.
Diğer B grubu vitaminleri gibi, bu temel besin maddesi de enerji üreten kimyasal reaksiyonlar için bir koenzim görevi görerek enerji metabolizmasında rol oynar.
Spesifik olarak, yediğimiz gıdalardaki yağların, hormonların ve karbonhidratların vücutta kullanılabilir enerjiye dönüştürülmesinde yer alır.
B5 vitamini, kırmızı kan hücrelerinin üretiminde kritik olmasının yanı sıra, adrenal bezlerde seks ve stresle ilgili hormonların üretilmesine de yardımcı olur.
Aynı zamanda sağlıklı bir sindirim sisteminin korunmasında rol oynar ve bu süreçte bağışıklık sistemini destekler.
Çok daha önemlisi, “B vitamini kompleksi” içindeki diğer B vitaminleri ile birlikte çalışarak vücudun metabolik destek için riboflavin ( B2 vitamini ) ve B6 gibi diğer besinleri kullanmasına yardımcı olur.
Cildin yumuşak, pürüzsüz ve sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Ayrıca, cildin iyileşme sürecini uyarmaya yardımcı olabilecek bir anti inflamatuar etkiye sahiptir. Derinlemesine nemlendirir.
B5 Vitamini, tüm cilt tiplerine uygun kabul edilir. Ancak nemlendirici ve yumuşatıcı ve lekelerin azalmasını teşvik ettiği için, özellikle kuru veya kuru ciltlere sahip kişiler için tavsiye edilen bir üründür.
Pul pul dökülen cilt ve akne gibi durumlarda da yaygın kullanılır.
Pantotenik asidin ciltteki sivilceleri yok etmeye yardımcı olabileceği ve daha kusurusuz bir cilde kavuşmayı desteklediği klinik olarak desteklenmektedir.
Yeni tarihli bir çalışmaya göre özellikle hafif ila orta dereceli yüz akne şikayeti olan kişilerde yapılan 8 haftalık çalışma, pantotenik asit bazlı bir diyet takviyesi almanın akneleri önemli ölçüde azalttığını keşfetmiştir.
Araştırmalar, B-5 vitamini takviyelerinin güvenli olduğunu ve vücut tarafından iyi tolere edildiğini söylemektedir.
Suda çözünür, bu nedenle vücudun aşırı doz alma şansı çok azdır çünkü idrar yolu ile fazla pantotenik asit vücuttan atılır.
Kırmızı et, beyaz et ve deniz ürünleri Yumurta ve süt
mantar (özellikle shiitake),
avokado,
patates ve brokoli gibi sebzeler,
tam buğday, kahverengi pirinç ve yulaf gibi tam tahıllar,
yer fıstığı, ay çekirdeği ve nohut B5 bakımından zengin içeriği sahip besinlerin başında gelir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…