Bal

Bal Neden Köpürür? Gerçek Bal Köpürür mü?

Bal neden köpürür? Köpüren bal yenir mi? Köpürme bozulmaya mı işaret eder? Bal köpüğü faydalı mı? Zararlı mı? Gerçek bal köpürür mü? Tüm bu sorular sizin de aklınızı kurcalıyorsa gelin yanıtları beraber keşfedelim!

Bal Neden Köpürür?

Zaman zaman tam kavanoz içindeki balın üst kısmında beyaz bir tabaka göze çarpar, bu zaman içinde oluşan beyazlık “bal köpüğü” olarak tanımlanır. Bal köpüğü; aslında balın şişelenmesi işleminde balın karıştırılmasından kaynaklanan hava kabarcıklarından ibarettir.

İyi haber şu ki bu kabarcıklar gerçek ve kaliteli bir balın işaretidir! Dahası bu köpüğün oluşmasında, tüketilmesinde de hiçbir sakınca yoktur.

Bu köpük oldukça lezzetli ve kıymetlidir. Balı yakından tanıyan bazı kişilerce bu kök baldan ayrılarak ayrıca da kullanılır. Köpük ile bitki çaylarına ekstra lezzet ve besleyicilik sağlanabilir.

Yalnızca kimyası ile oynanmamış ham balda karşılaşabileceğiniz köpük; aktif enzimler, proteinler ve amino asitlerce zengindir.

Özetle; eğer balınızın üstünde beyaz köpük varsa, kendinizi şanslı sayın çünkü bu kaliteli, taze, ham balın bir işaretidir!

Bal Neden Köpürür? Gerçek Bal Köpürür mü?

Evet gerçek bal özellikle kavanozlandıktan sonraki ilk zamanlarda köpüklenme eğilimindedir. Bu kavanozlanma işleminin bir neticesidir ve bal içindeki hava kabarcıklarının yüzeye taşınması ile oluşur.

Balın Köpüğü Nasıl Alınır?

Köpüğü basitçe bir tahta kaşık yardımı ile baldan ayırabilirsiniz. Köpüğün bal üzerinde bırakılır bal ile birlikte tüketilmesinden de bir sakınca olmayacaktır.

Köpüren Bal Yenir mi?

Köpüren taze bal gönül rahatlığı ile tületilebilir. Balın köpürmesi ham bal için şişeleme işleminin doğal bir neticesidir.

Bal Neden Şekerlenir? Bal Neden Kristallenir?

Köpüklenme gibi şeklerlenme ya da kristalleşme de ham bal için doğal bir süreçtir.

Bal, esas olarak iki şekerin süper doymuş bir çözeltisidir: glikoz ve fruktoz.

Aşırı doymuş bir çözeltideki bazı şekerlerin sonunda çözeltiden çıkması doğal bir süreçtir olarak tanımlanır. Tüm ham ballar glikoz nedeniyle kristalleşebilir.

Bal Neden Donar?

Baldaki kristalleşme (şekerlenme) süreci bazen donma olarak da tanımlanır. Donma şişenin özellikle dip kısmında gözlemlenir. Gerçek bal da donma süreci de doğal ve makbul kabul edilir.

Donan bal sıcak su dolu bir kaseye konarak eski formuna kavuşturulabilir. Ancak bal donduğunda doğrudan kaynatma asla yapılmamalıdır.

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu

Paylaş

Güncel Makaleler

  • Sağlık

Butea Superba Nedir? Butea Superba Faydaları

Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…

4 hafta önce
  • Sağlık

Huanarpo Macho tozu Nedir? Etkileri

Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…

4 hafta önce
  • Beslenme

Kimyon Neye İyi Gelir?

Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…

1 ay önce
  • Ritüel

Tantra Felsefesi Nedir? Tantra Yogası Nedir?

Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…

1 ay önce
  • Sağlık

Cyanocobalamin Nedir?

Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…

1 ay önce
  • Sağlık

Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir?

Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…

1 ay önce