Baldırı kara otu; diğer bir yaygın ismi ile venüs saçı otu eğrelti otu cinsinden bir bitkidir. Yenilebilir özellikteki bu bitki geleneksel tıpta sıkça bronşit, öksürük, boğmaca ve kramplı ağır menstrüasyon dönemleri için kullanılır.
Latince ismi: Adianthum capillus veneris
Göğüs tıkanıklığı için de kullanıldığı bilinmektedir.
Sıkça dahili olarak kullanılan baldırı kara; saçlara ve cilde harici olarak da uygulanabilir.
Harici uygulamak genellikle saçlar üzerinedir. Saç dökülmesi, saç beyazlaması için tercih edilir.
Ginkgo biloba ile sıkça karıştırılan bitki tamamen farklı bir türdür.
Venüs saçı, ülkemizde kendiliğinden yetişen yabani bitkiler arasında yer alır. Neredeyse her bölgede görülür. Ginkgo biloba ise ülkemizde yetişen bür bitki türü değildir.
Genellikle çay olarak demlenerek tüketilir.
Harici uygulamalarda da gene çay gibi demlendikten sonra tamamen soğutulup istenen bölgeye uygulama yapılmaktadır.
Saç uygulamalarında elde edilen bu su, tatlı badem yağıyla karıştırılarak etkisi arttırılabilir.
Soğuk haldeki baldırı kara suyu gargara için de kullanılır.
En yüksek verim için bitkinin olgun yaprakları haziran – ağustos aylarında yaz boyunca hasat edilebilmektedir.
Baldırı kara otu, küçük kalp biçimli yaprakları ve sirin, narin beyaz çiçekleri ile bir süs bitkisi olarak evleri süsler.
Gölgeyi ve nemli ortamları seven bitkinin bakımı fazla zor değildir.
Direkt güneş ışığını sevmeyen bitkinin yapraklarını fısfıs ile sık sık ıslatmak ve nemli kalmalarını sağlamak bitki için iyidir.
Kök sulaması ile çok sık ve çok fazla yapılmamalıdır. Ancak toprak kuru da bırakılmamalıdır.
Sigara dumanından ve sıcak yemek buharından kötü etkilenen bitki için konumlandırma yaparken mutfaklar ve sigara içilen ortamlar genellikle yanlış tercihtir.
Isı olarak eksi derecelere dayanıklı olmayan bitki için en ideal ısı oda sıcaklığıdır. Bitki +10 ila +25 derece arasındaki sıcaklıklarda sorunsuz hayatta kalır.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Çin geveni (Astragalus membranaceus), geleneksel Çin tıbbında önemli bir bitki olup, bağışıklık sistemini destekleyici ve…
Antep fıstığı ile hazırlanan bu tarif, hem lezzeti hem de görselliğiyle özel günlerde fark yaratır.…
Babassu yağı, hafif yapısıyla dikkat çeken, saçı nemlendiren, onaran ve elektriklenmeyi azaltan doğal bir yağdır.…
Kıvırcık nane (Mentha spicata) çayı, bilimsel araştırmalarla desteklenen doğal bir yöntem olarak, Polikistik Over Sendromu…
Kimchi baharat karışımı, Kore mutfağının vazgeçilmez bir öğesi olan kimchi’ye otantik lezzetini kazandırır. Gochugaru, balık…
Taze kişnişin sabun gibi algılanmasının temel nedenleri genetik yatkınlık, kimyasal bileşim, kültürel alışkanlıklar ve psikolojik…