Bandırma İşlemi Nedir? İncir Bandırma Nasıl Yapılır?

Bandırma İşlemi

Geleneksel bandırma işleminin amacı, incirlerin kurtlanmasını, bozulmasını engellemektir. Bunun yanı sıra bandırılan incirlerin, daldayken üzerlerine yapışan toz topraktan da arındırılması amaçlanır.

Bandırma, kuru incirin ömrünü uzatır. Bandırma yapılmayan incirler kısa sürede bozulacak, sertleşecek ve kurtlanacaktır.

Bu işlem ayrıca; üzüm, dut gibi diğer kuru meyvelere de uygulanır.

Bandırma İşlemi

Geleneksel İncir Bandırma İşlemi Nasıl Yapılır?

Geleneksek yöntem ile yapılan bandırma işlemi oldukça zahmetli bir işlemdir. Yeni kalaylanmış, büyük bakır kazanlar kullanılması gerekir.

Kazanlar saf, klorsuz içme suyu ile doldurulur. İçerisine bolca murt meyvesi, defne yaprağı ve dağ kekiği atılır. Tüm bu bitkilerin, zirai tarım ilaçlarından uzak, en doğal hali ile mümkünse egzoz gazı dahi değmeden yetiştirilmiş olması gerekir.

Bu işlem esnasından suyun içine az miktarda tuz da ilave edilebilir.

İçerisinde murt meyvesi, defne yaprağı ve dağ kekiği bulunan su kaynadığında incirler örgü sepetler ile suyun içerine bandırılırlar. İncirler 4-5 dakika kadar suyun içinde kalır.

İncirler suyun içinde fazla kalırsa, fazla yumuşar, formunu ve lezzetini kaybeder.

Eğer incirler suyun içinde gerekenden daha az kalırsa bu defada yeterince yumuşamaz, su incirlerin içerisine yeterince nüfus edemez ve koruyucu etki gösteremez. Mis kokulu murt meyvesinin, defne yaprağının ve dağ kekiğinin kokusu da meyvenin lezzetine karışamaz.

Kısaca, bandırma esnasında, zamanlama en önemli şeylerden bir tanesidir.

Şimdi Satın Al

Bandırma İşleminin Ardından

kaya inciri

İşlemin ardından incirler tekrar güneşe serilirler. 1 gün kadar süre ile sergide kalırlar. Sergiden kaldırılan incirler, ideal kıvamda, yemeye hazır olacaktır.

Şimdi Satın Al

Geleneksel Bandırma İşlemi Yapılan İncirlerin Lezzeti

Bandırmanın asli amacı inciri korumak ve uzun ömürlü olmasını sağlamaktır. Bu nedenle bazı üreticiler tarafından sadece su ile ya da sadece defne yaprağı ile – defne yaprağı kurtlanmayı engeller- de yapıldığı bilinir.

Fakat ideal bandırma işlemi için murt meyvesine, defne yaprağına ve dağ kekiğine ihtiyaç duyulur. Çünkü bu bitkiler kendi hoş aromalarını ve kokularını incire vererek, incirin eşsiz bir lezete kavuşmasını sağlarlar.

Yani, bandırma uygulanan incirler sadece uzun ömürlü değildir. Aynı zamanda hoş aromalıdır. kekik, defne ve murtun karışımı çok hoş bir kokuya da sahiptirler.

Şimdi Satın Al

İnsan Sağlığını Tehdit Eden Kimyasal Bandırma İşlemi

Son olarak, sanayi tipi incirlerde uygulanan, kimyasal malzemelerin kullanıldığı, insan sağlığı üzerinde de çok fazla sayıda olumsuz etkiye sahip kimyasal bandırma işleminden söz edelim. Kimyasal bandırma İşlemi, geleneksel bandırma işlemine kıyasla oldukça zahmetsiz bir işlemdir.

Kimyasal bandırma uygulanan incirlerin tercih edilmemesi, insan sağlığı açısından önemlidir.

Bu yöntem sıklıkla çok büyük çaplı fabrikasyon üretimlerde kullanılan bir yöntemdir.

Kimyasal bandırma İşlemi için kullanılan madde peroksittir. peroksit, incirlerin uzun süre bozulmamasını sağlar. İnsan sağlığını tehdit eden ve bandırma sonucu incirler üzerinde kalıntıları oluşan peroksik, aynı zamanda incirlerin beyazlaşmasını da sağlar. 

Peroksitlenmiş incirler; parlak açık renkli, albenili olur. Fakat peroksit ile temas eden bu beyazlatılmış incirler kimyasal artık barındırdığı gibi, lezzeti de yeterince iyi değildir. Peroksit, incirin kendine has tadını ve kokusunu bozacaktır.

Geleneksel Bandırma işlemi ile hazırlanan incirlerimizi mağazamızdan satın alabilirsiniz.

Güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan, sağlıklı beslenmeye dair en güncel haberlerden haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

 

 

 

 

Paylaş

Güncel Makaleler

  • Beslenme

Aç Karnına Sirkeli Su İçmek Doğru mu? Faydalı mı?

Elma sirkesi, sindirimi destekleyen, kan şekerini düzenleyebilen ve bağışıklık sistemine katkı sağlayabilen doğal bir fermantasyon…

4 gün önce
  • Tarif

Oyster Sos Nerede Kullanılır?

Oyster sos (İstiridye sosu), Uzak Doğu mutfağında sıkça kullanılan, koyu renkli ve umami açısından zengin…

4 gün önce
  • Sağlık

At Kuyruğu Otu (Equisetum Arvense) Nasıl Kullanılır?

At kuyruğu otu, silika ve mineraller açısından zengin bir bitkidir. Geleneksel tıpta kemik sağlığı, saç…

5 gün önce
  • Cilt Bakımı

Sarı Kilin Faydaları Neler? Nasıl Kullanılır?

Sarı kil, doğal mineraller açısından zengin bir kil türüdür ve cilt bakımında, saç bakımında ve…

5 gün önce
  • Tarif

Kav Mantarı Kremi Nasıl Yapılır?

Kav mantarı (Fomes fomentarius), halk arasında "ağaç mantarı" veya "çakmak mantarı" olarak da bilinir. Genellikle…

6 gün önce
  • Sağlık

Çemen Otu ve Şeker Hastalığı İlişkisi

Çemen otu (Trigonella foenum-graecum), mutfaklarda baharat olarak kullanıldığı gibi, geleneksel tıpta da birçok sağlık sorununa…

1 hafta önce