Begonvil çiçeği; pembe, mor, turuncu hatta beyaz renkli çiçekleri ile göz kamaştıran sarmaşık cinsi bir bitkidir.
Bodrum çiçeği, cemile çiçeği, gelin duvağı ya da begonvil sarmaşığı olarak da bilinir.
Bakımı çok zor bir bitki değildir. Güneşi sever, kuraklığa dayanıklıdır. Ancak soğuk havayı, karı, donu hiç sevmez. Ve kış sıcaklığının eksi derecelere düştüğü bölgelerde açık alanlarda yetişmesi çok güçtür.
Yılın neredeyse her mevsiminde rengarenk çiçekleri ile görebileceğiniz begonvil yazın, ilkbaharda ve sonbaharda 3 kez olmaya üzere çiçeklerini yeniler. Kışın yapraklarını ve çiçeklerini döker ve kısa süreliğine çiçeksiz kalır.
Begonviller bahçede ya da geniş saksılarda yetiştirebileceğiniz bitkilerdir.
Eğer yaşadığınız iklim kış aylarında eksi derecelere düşüyorsa ekimi doğrudan toprağa değil saksılara yapmanız önerilir.
Böylece soğuk geçen gün ve gecelerde bitkinizi kapalı mekana alarak koruyabilirsiniz.
Her tür begonville saksıda yetiştirmeye uygun olmayabilir. Saksıda yetişmeye uygun türü tespit etmek de önemlidir. Bodur türler saksı için idealdir.
Begonviller kuraklığı hatta tropikal iklimi seven bitkilerdir. Bu nedenle aşırı sulama yapmaktan kaçınmanız önerilir.
Saksıda yetişen begonvillerin kaplarının alt kısmı mutlaka delik olmalıdır. Boyuna göre çok geniş saksıları tercih etmek de yapılan genel bir yanlıştır.
Begonvillerin yılda üç kez çiçek açtığından söz etmiştik. İdeal budama zamanları da işte bu çiçek açma zamanlarından hemen sonra olacaktır.
İlkbaharda, sonbaharda ya da yazın çiçekler yeni açtıktan hemen sonra budama yapılabilir. Kış ayında budama yapılmaz.
Begonviller düşük ısıda, düşük sıcaklıkta yapraklarını dökme ve kuruma eğilimi gösterir. Aşırı sulama da gene begonvile zarar verebilir. Dona maruz kalan begonvil büyük zarar görür.
Nadiren doğrudan güneş ışığı alan yapraklar güneşten yanabilir.
Kuruyan begonvilinizi iyileştirmek için kapsamlı bir budama yapma gerekir.
Canlı olan dallar hariç tüm ölü dallar kesilir. Ve bitki güzelce sulanır. Bu sırada bitki rüzgardan, aşırı soğuktan korunmalıdır. Gerekiyorsa üstü bir naylon ile kapatılabilir.
Kapsamlı budama, az su ve azot içermeyen gübre begonvilin yeniden hayata dönmesine yardım edecektir.
Suyu çok sevmeyen bu bitkiyi sık sık az az sulamayınız. Onun yerine uzun aralıklar ile yeterli sulama yapınız.
3-4 haftada bir kez sulama yeterli olacaktır. Çok sıcak geçen günlere bu sıklık biraz arttırılabilir.
Eğilen yapraklar bitkinin susuz kaldığına işarettir.
Dallar ile çelikleme yapılarak çoğaltılabilen bitkilerden biridir. Sonbahar mevsimi dal ile çelikleme yapmak için ideal zaman olacaktır.
Bitkinin toprak ile buluşturulması için gene en ideal zamanlar ilkbahar ve sonbahar aylarıdır.
Maalesef begonviller iç anadolu, doğu anadolu iklimlerine sıfırın altındaki kış soğukları sebebiyle uyum sağlayamamaktadır. Ancak bu bölgelerde kapalı alanlarda, kapalı balkonlarda begonvil çiçeği yetiştirmek mümkündür.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…
Rujların sağlığa zararlı olup olmadığı, içeriklerinde kullanılan maddelere ve kullanım alışkanlıklarına bağlıdır. Doğal ve kaliteli…
Lip balm doğru şekilde kullanıldığında dudak sağlığı için faydalıdır. Ancak aşırı kullanım, psikolojik bir alışkanlık…
Brassaiopsis glomerulata, özellikle Güneydoğu Asya’da, Vietnam ve Çin gibi bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Araliaceae…
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…