Benzoik asit, hem bazı taze meyvelerin ortak bir bileşeni, hem de bir gıda katkı maddesi veya koruyucudur. Ayrıca bağırsak bakterileri polifenolleri işlediğinde de üretilir.
Diğer adı: Benzoat olarak da adlandırılır.
Benzoik asit formülü: C7H6O2
Unlu mamüller, salata sosları, margarin, şeker, sakız, dondurma, soslar, meyve suları, gazlı içecekler ve hatta turşular dahil olmak üzere birçok işlenmiş gıdada yaygın olarak gıda koruyucusu olarak kullanılır.
Anti mikrobiyal bir bileşiktir. Bu nedenle ayrıca gargara gibi birçok kozmetik ve kişisel bakım ürünün içeriğinde de yer alır.
Benzoik asit, böcek kovucularda da etkili bir bileşendir.
Mantar önleyici özelliklere sahiptir. Bu nedenle mantar önleyici kremlerde, merhemlerde ve saçkıran tedavisinde kullanılan ürünlerde bulunur.
Bazı bebek bezleri benzoik asit içerir.
Örneğin kızılcık ve çilek meyveleri doğal bir biçimde bu maddeyi içerir. Ayrıca kültürlü süt ürünleri -peynir, yoğurt gibi- de doğal bir biçimde benzoik asidi barındırır.
Soya fasülyesi, çeşitli kuruyemişler ve bakliyatlar da benzoikasit bakımından zengindir.
Bazı kaynaklara göre böğürtlen, erik, çay, hindistan cevizi, tarçın , karanfil de düşük dozlarda benzoik asit içermektedir.
Sodyum benzoat; benzoik asidin tuzudur ve gıda koruyucu olarak kullanılır.
Benzoik asidin suda çözünmesini sağlayan sodyum hidroksit ile reaksiyonuyla üretilir.
Akarları veya keneleri kontrol etmek için kullanılan bir bileşiktir.
Akne tedavisi için birçok kozmetik üründe ve ilaçta bulunur.
Ağartıcı özelliğe sahiptir.
Bu özelliği nedeniyle un üretiminde ve diş beyazlatıcı ürünlerde kullanılır.
Bazı plastiklerin üretiminde kimyasal reaksiyonları başlatabildiğinden, plastik üretiminde de kullanıldığı bilinmektedir.
Peki gelelim asıl sorumuza!
Genel olarak, benzoik aside düşük düzeyde maruz kalmak toksik kabul edilmez. Ancak yüksek miktarda tüketmek zehirli olabilir.
Benzoat yağda çözünmez, bu nedenle vücut yağında konsantre olmaz. Topikal olarak uygulanacaksa da doktorunuza danışmak akıllıcadır.
Solunması halinde burun, boğaz ve akciğerlerde tahriş, öksürük, hırıltı ve nefes darlığı gibi sorunlara neden olabilir.
Karaciğer hastalığı olanlar ve aspirin duyarlılığı olanlar özellikle benzoik aside duyarlı olabilir.
Son olarak sodyum benzoatın askorbik asit (C vitamini) ile birleştiğinde benzen adı verilen bir kanserojen madde oluşturabileceğini bilmek de önemlidir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Taze kişnişin sabun gibi algılanmasının temel nedenleri genetik yatkınlık, kimyasal bileşim, kültürel alışkanlıklar ve psikolojik…
Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…
Rujların sağlığa zararlı olup olmadığı, içeriklerinde kullanılan maddelere ve kullanım alışkanlıklarına bağlıdır. Doğal ve kaliteli…
Lip balm doğru şekilde kullanıldığında dudak sağlığı için faydalıdır. Ancak aşırı kullanım, psikolojik bir alışkanlık…
Brassaiopsis glomerulata, özellikle Güneydoğu Asya’da, Vietnam ve Çin gibi bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Araliaceae…
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…