Berberis vulgaris; barberry, karamuk, kara çorba, kızamık bitkisi ya da adi kadıntuzluğu gibi sıra dışı isimlerle de bilinen yabani bir tür bitkidir.
Çalı tipindeki bitkinin meyveleri ile kırmızı renklidir. Ülkemizde de geniş bir alanda yayılımı vardır. Halk tarafından bilinir ve kullanılır. Karamuk Sirkesi, karamuk suyu, karamuk reçeli… yapılarak meyveler işlenir. Ayrıca bitkinin kök kısımları şifa amaçlı bitki çayı olarak yaygın tüketilir.
Kastamonu, Sivas, Erzurum karamuk meyvesinin yaygın yetiştiği illerimizdir.
Meyvelerin geleneksel tıpta sindirim sorunları, enfeksiyonlar ve cilt rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanımı vardır.
Kuvvetli antioksidan içeriğine sahip meyveler; akne tedavisinden, diş enfeksiyonlarına dek çok çeşitli alanda fayda sağlayabilir. Bu amaçla hem meyveler hem de kök kısımları kullanılır.
Berberinin, hücrelerdeki kanın şeker miktarını düzenleyen insülin hormonuna nasıl tepki verdiğini incelenmiştir. Meyvenin, kan şekeri seviyesini düşürmeye yardımcı olabileceği ortaya konmuştur.
Tip 2 diyabetli 36 yetişkin ile yapılan çalışmada, günde 1.5 gram berberin almanın hemoglobin değerlerinde %2’lik anlamlı bir azalmaya yol açtığını bulunmuştur.
Geleneksel diyabet ilaçlarının etkileri ile berberisin etkileri de çalışmada karşılaştırılmıştır. Ve dikkate eğer sonuçlar elde edilmiştir.
Karbonhidrat, lif, çeşitli vitaminler ve mineraller açısından zengindir.
Meyveler mükemmel bir C vitamini kaynağıdır.
1 porsiyon kurutulmuş karamuk meyvesi (yaklaşık 30 gr) için:
Kalori: 89
Protein: 1 gram
Yağ: 1 gram
Karbonhidrat: 18 gram
Lif: 3 gram
C Vitamini: Günlük ihtiyacın %213’ü kadar
Demir: Günlük ihtiyacın %15’i kadar
Ayrıca, az miktarda çinko, manganez ve bakır içerir.
Meyvelerin parlak kırmızı rengini veren pigmentleri, antosiyaninler de kalp ve beyin sağlığını destekleme konusunda kıymetli bir etkiye sahiptir.
Olası yan etkileri arasında kusma ve ishal yer alır.
Aşırı miktarda tüketimi kalp ritmini ve tansiyonu düşürebilir. Ve ciddi hayati risklere neden olabilir.
Karamuk suyu taze meyveler ile hazırlanır. Meyvelerin tam olgunlaşması büyük önem taşır. Bazı durumlarsa su hazırlanırken meyvenin kök kısmı da ilave edilebilir.
Karamuk meyvesinin tohumları zehirli olduğundan suya kesinlikle eklenmez.
Karamuk meyveleri isteğe göre şekerli ya da şekersiz olarak kaynatıldıktan sonra süzülerek karamuk suyu elde edilir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…
Rujların sağlığa zararlı olup olmadığı, içeriklerinde kullanılan maddelere ve kullanım alışkanlıklarına bağlıdır. Doğal ve kaliteli…
Lip balm doğru şekilde kullanıldığında dudak sağlığı için faydalıdır. Ancak aşırı kullanım, psikolojik bir alışkanlık…
Brassaiopsis glomerulata, özellikle Güneydoğu Asya’da, Vietnam ve Çin gibi bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Araliaceae…
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…