Bergamot

Bergamot Kabuğu Nasıl Kurutulur? Bergamut Reçeli

Bergamot, sıra dışı kıvrımlı görüntüsü ve mis gibi kokusu ile sizi kendine çekecek narenciye ailesinin en büyük ebatlı üyelerinden bir tanesidir.

Bergamotu ya da bergamotlu çayı çoğumuz biliriz. Ancak neye benzediği konusunda o kadar da emin olamayabiliriz. Birçok kişi onun bir tür çay yaprağı olduğunu bile düşünür.

Peki gerçekte bergamut nedir? Nasıl değerlendirilir? Nasıl kurutulur? Yenir mi? Reçeli ya da marmelatı nasıl yapılır? Haydi gelin tüm bu sorulara yanıt arayalım!

Nerede Yetişir?

Bergamot kıyı Ege ve Akdeniz’de ağaçta yetişen aromatik bir meyvedir, bir turunçgildir. Muğla, Mersin ve Antalya bu meyveyle en yaygın karşılaşacağınız illerimizdir.

İlk başta yeşil olan bu dev meyveler, olgunlaştıkça sarı renge kavuşur. Tam olgunken ya da biraz daha öncesinde hasat edilebilir ve kullanılabilir.

Bergamut Reçeli (Kebbet Reçeli)

Reçel yapımında diğer meyvelerden farklı olarak meyvenin dış kısmı ve iç sulu kısmı hiç kullanılmaz. Dış kabuk ve kıvrımlar tamamen yok olana kadar rendelenir.

  • Sulu kısım ise ayrılır. Rendelenen kısım kurutulup çaylara eklenerek ve sulu kısım da limon suyu gibi değerlendirilebilir.

Bu ikisinin ortasındaki etli beyaz kısımın acısını çıkarmak için ise birkaç işlem basamağı takip edilir.

Önce bu beyaz kısım reçellik olacak biçimde küçük kareler ya da uzun şeritler biçiminde doğranır. Daha sonra kısa süreli olarak kaynar suda haşlanır. Haşlama sonrası hiç bekletmeden soğuk suya alınır. Bu işlem meyvenin acısı tamamen çıkana kadar tekrarlanır.

Bu işlemi daha sağlıklı ama daha az pratik bir biçimde yapmak isterseniz de meyveleri doğradıktan sonra 3 gün kadar soğuk suda bekleterek acısını çıkarmanız mümkündür. Bu 3 günlük süre içinde sık sık suyu değiştirmeyi unutmayın.

Malzemeler

500 gr ayıklanmış bergamut

3.5 su bardağı toz şeker

2 su bardağı su

Bir limon kabuğu rendesi -isteğe göre-

Bir portakal kabuğu rendesi -isteğe göre-

Çeyrek limon suyu

Hazırlanışı

Şekeri ve suyu bir tencereye alın ve sürekli karıştırarak 5 dakika kadar ısıtın, hafifçe kıvamlanınca suyunu süzdüğünüz bergamutları tencereye ekleyin. İsteğe göre limon ve portakal kabuklarını da tencereye koyun.

Karışımı 20 dakika kadar kaynatın. Reçel köpüklenirse köpükleri alın.

Reçelin altını kapatmaya yakın limon suyunu da ekleyin. Reçelinizi sıcak sıcak kavanozlayın.

Afiyet Olsun!

Bergamot Ne Zaman Toplanır?

Bu meyve bölgeden bölgeye küçük farklılıklar gösterse de kış ayları boyunca hasat edilmektedir. En sık biçimde kasım aralık ve ocak aylarında bergamotu pazarda görmek mümkündür. Havaların ısınması ile diğer narenciyelerden farklı olarak bergamotu bulmak çok zorlaşacaktır.

Bergamot Meyvesi Nasıl Yenir? Nasıl Tüketilir?

Bu meyve gerçekten çok ekşidir. Ve nadiren işlenmeden doğrudan tüketilir. Sulu kısmının suyu sıkılarak yemeklerde, salatalarda tıpkı limon gibi lezzet verici olarak kullanılabilir.

Beyaz, etli iç kısmından reçel ve marmelat yapılır.

Yapraklarından ve dış kabuğundan çok hoş kokulu bir yağ elde edilir. Bu yağ buhurdanlık kokusu olarak da sık tercih edilir.

Bergamut Yağı Satın Al

Bergamot Nasıl Kokar? Tadı Nasıl?

Kokusu çok hoş, hafif, çiçeksi ve diğer kokular ile uyumludur. Tadı ise oldukça keskin ve ekşidir.

Bergamut Kabuğu Kurusu

Meyvenin dış kısmı rendelenip kurutularak ya da ince ince kesildikten sonra kurutularak bergamotlu çay (early grey) yapımı için kullanılabilir. Hazır bitki çaylarında bazen bu kabuklar kullanılsa da bazen de sadece bitkinin yaprak kısımlarından elde edilen uçucu yağ bir aroma verici olarak kullanılabilmektedir.

Bergamot Kabuğu Nasıl Kurutulur?

Bergamotu çaylarda kullanmak için kurutacaksanız yapmanız gereken basittir. Dış kabuğu tamamen iç sulu kısımdan ayırın ve küçük parçalar halinde kesin. Daha sonra geniş bir tepsiye bu parçaları serin ve kapalı bir yerde kurumaya bırakın. Ara ara parçaları karıştırın ve tamamının kuruduğundan emin olun. Bergamut bir kış meyvesi olduğundan kurutması zor olabilir, açık havada kurutma yapmayın.

Kuruyan kabukları isterseniz öğütücüden geçirip tamamen toz hale de getirebilirsiniz. Cam kavanozlarda ağzı kapalı biçimde saklama yaparsanız kabuklarınız fazlasıyla uzun ömürlü olacaktır.

Kuruttuğunuz bu bergamut kabukları oldukça kıymetli ve aromatiktik. Onları siyah ya da yeşil çay ile birlikte demleyerek tüketebilirsiniz. Diğer bitki çaylarıyla harmanlayarak aromalarını arttırabilirsiniz. Hatta bu kabukları dilerseniz tek başına da demleyerek tüketebilirsiniz.

Taze Bergamut

 

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu

Paylaş

Güncel Makaleler

  • Psikoloji

Varsayılan Etkisi (Default effect) Nedir? Örnekler

Varsayılan Etki (Default Effect), bireylerin seçim yaparken varsayılan (ön tanımlı) seçeneklere yönelme eğilimidir. Bu fenomen,…

8 saat önce
  • Sağlık

Anzarut – Astragalus Sarcocolla Gum Nedir?

Anzarut, bilimsel adıyla Astragalus Sarcocolla, baklagiller familyasına ait bir bitki türünün zamkıdır. Bu bitki, özellikle…

8 saat önce
  • Beslenme

Hünnaptan Neler Yapılır? Sirke Olur mu?

Hünnap, vitamin ve mineraller açısından zengin bir meyvedir ve çeşitli tariflerde kullanılabilir. Hem taze hem…

9 saat önce
  • Tarif

Enginar Sirkesi Tarifi

Enginar Sirkesi Tarifi Malzemeler 1 kg taze enginar (taze ve sap kısımları ile birlikte) 1…

9 saat önce
  • Sağlık

Ellerimde Kırmızı Noktalar Çıktı, Neden Olabilir?

Ellerinizde beliren kırmızı noktalar, çeşitli sağlık durumlarının belirtisi olabilir. Bu noktaların nedeni, ciltteki irritasyonlardan enfeksiyonlara,…

1 gün önce
  • Sağlık

Doğal Protein Tozu Karışımı Nedir? İçindekiler

Doğal Protein Tozu Karışımı Nedir? Doğal protein tozu karışımı, genellikle bitkisel veya hayvansal kaynaklı gıdalardan…

1 gün önce