Besin mayası ya da yaygın ingilizce adı ile nutritional yeast özellikle vegan ve vejetaryen beslenenlerin; glutensiz beslenenlerin, hatta peyniri hayatından tamamen çıkarmış olanların beslenmesinde sık tercih ettiği bir besindir. Sporcu beslenmesine de uygun olarak kabul edilen maya zengin bir protein kaynağıdır.
Proteinin yanı sırada çok çeşitli vitamin, mineral ve antioksidanlarca da zengindir.
Tadı oldukça lezzetli olan bu mayayı tarif etmek gerekirse peynire ya da kremaya benzetilebilir. Kokusu ya da tadı çok yoğun ve baskın değildir. Girdiği tariflere ilave tuz aroması da sağlar.
Besin mayası aktif halde olmayan maya olarak düşünülebilir. İçindeki hücrelerin aktivasyonu sonlandırılmıştır. Bu işlem için ısıl işlem kullanılır. Daha sonra maya yıkanır, kurutulur, toz haline getirilir ve paketlenerek satışa hazır hale gelir.
Bu inaktif hale getirilmiş yenilebilir maya ekmek ya da bira yapımında maya görevinde kullanmaya uygun yapıda değildir. Ancak bu yenilebilir mayayı çok çeşitli tarif içinde değerlendirmek elbette mümkündür.
Ayrıca bu maya gluten içermemektedir!
Çorbalarda ve soslarda ekstra peynirli ve tuzlu bir tat olarak kullanılabilir.
Salatalara, smoothilere doğrudan eklenebilir.
Fırın yemeklerine, yahnilere, makarnalara, kahvaltılık gevreklere, omletlere eklenebilir.
Patlamış mısıra sıkça eklenerek ekstra lezzet sağlanır.
Nutritional yeast mutfakta kullanabileceğiniz tarifler ile ilgili bir sınır yoktur. Bu kısım birazda sizin kendi yaratıcılığınıza kalmıştır!
5 gram yaklaşık 2 çay kaşığı kadar besin mayası için:
Kalori: 20
Protein: 3 gram
Yağ: 0 gram
Karbonhidrat: 2 gram
Şeker: 0 gram içerir.
B grubu vitaminler ve protein bakımından zengindir. Kaliteli bir bitkisel protein kaynağıdır. Besinlerden sağladığımız 9 temel esansiyel amino asidin tamamını içerir.
Ek olarak içeriğinde belirli oranlarda demir, folat, potasyum bulunur.
Sıklıkla günlük doz olarak 5 ila 10 gr arasında bir miktar ile tüketilir. Bu da yaklaşık olarak 2 ila 4 çay kaşığı kadardır.
Maya hem çiğ hem de pişirilerek kullanılabilir. Tencere ve fırın yemeklerinde ısıya maruz kalmasında bir sakınca yoktur.
Bu konuda açıklanmış resmi ve net bir açıklama yoktur. Ancak genellikle 6 aydan büyük bebeklerin ve çocukların beslenmesinde besin mayasının yeri olabileceği düşünülmektedir.
Besin değerini kaybetmemesi için maya, serin ve karanlık bir yerde saklanmalıdır.
Ağzı kapalı biçimde, nemsiz ortamda saklanan maya, 2 yıla kadar bozulmadan saklanabilir.
Günlük olarak 30 gramın üzerinden tüketimi olası yan etkiler sebebiyle önerilmemektedir.
Buna ek olarak maya tüketmeyen kişiler için bir alternatif olarak görülse de besin mayası bazı uzmanlarca diğer mayalara alerjisi olan kişilerin uzak durması gereken bir besin olarak kabul edilir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Çin geveni (Astragalus membranaceus), geleneksel Çin tıbbında önemli bir bitki olup, bağışıklık sistemini destekleyici ve…
Antep fıstığı ile hazırlanan bu tarif, hem lezzeti hem de görselliğiyle özel günlerde fark yaratır.…
Babassu yağı, hafif yapısıyla dikkat çeken, saçı nemlendiren, onaran ve elektriklenmeyi azaltan doğal bir yağdır.…
Kıvırcık nane (Mentha spicata) çayı, bilimsel araştırmalarla desteklenen doğal bir yöntem olarak, Polikistik Over Sendromu…
Kimchi baharat karışımı, Kore mutfağının vazgeçilmez bir öğesi olan kimchi’ye otantik lezzetini kazandırır. Gochugaru, balık…
Taze kişnişin sabun gibi algılanmasının temel nedenleri genetik yatkınlık, kimyasal bileşim, kültürel alışkanlıklar ve psikolojik…