Betalain, kırmızı veya mor renkli bir pigmenttir ve şeker pancarı, pancar ve diğer bazı bitkilerde bulunur. Betalain, bitkilerin fotosentez yapmasına yardımcı olan klorofil ve karotenoidlerin yanı sıra bir diğer pigment grubu olarak kabul edilir.
Betalainlerin iki ana türü vardır: betanin ve vulgaksantin. Betanin, kırmızı-pembe tonlarındadır ve şeker pancarı, turp, lahana ve pazı gibi bitkilerde bulunur. Vulkaksantin, morumsu kırmızı tonlarındadır ve pancar, kırmızı lahana ve ebegümeci gibi bitkilerde bulunur.
Betalainler, antioksidan özelliklere sahip olup, hücre hasarını azaltabilir ve inflamasyonu önleyebilir. Ayrıca, kanser, kalp hastalıkları ve diğer kronik hastalıkların riskini azaltmaya yardımcı olabilecek anti-inflamatuar etkilere sahip olabileceği düşünülmektedir.
Betalainler ayrıca, renkli gıdalara doğal bir renk vermek için de kullanılır. Bu pigmentler, sentetik gıda boyalarından daha doğal bir seçenek olarak kabul edilir ve genellikle tatlılar, dondurmalar ve alkolsüz içecekler gibi gıdalarda kullanılır.
Kırmızı veya mor renkli pigmentlerdir ve şeker pancarı, pancar, kırmızı lahana, turp, pazı, ebegümeci ve kayısı gibi bazı bitkilerde bulunur.
Şeker pancarı, betalain açısından en zengin kaynaklardan biridir. Turpgiller ailesinden olan ve toprak altında büyüyen şeker pancarı kökleri, kırmızı-pembe renkte olan betanin pigmenti ile doludur. Betanin, pancar suyuna ve pancar tozuna doğal renk verir.
Ayrıca, kırmızı lahana, turp, pazı ve ebegümeci gibi bitkilerde de betalain bulunur. Bu bitkiler, betalainlerin yanı sıra diğer antioksidanlar ve lifler açısından da zengindir.
Betalain, ayrıca bazı meyvelerde de bulunabilir. Örneğin, kayısı ve kızılcık gibi bazı meyveler, mor renkli vulgaksantin pigmenti içerir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Çinko oksit, cilt bakımında yaygın olarak kullanılan bir bileşiktir, özellikle cilt tahrişi, pişikler, sivilceler, yanıklar…
Elma sirkesi, sindirimi destekleyen, kan şekerini düzenleyebilen ve bağışıklık sistemine katkı sağlayabilen doğal bir fermantasyon…
Oyster sos (İstiridye sosu), Uzak Doğu mutfağında sıkça kullanılan, koyu renkli ve umami açısından zengin…
At kuyruğu otu, silika ve mineraller açısından zengin bir bitkidir. Geleneksel tıpta kemik sağlığı, saç…
Sarı kil, doğal mineraller açısından zengin bir kil türüdür ve cilt bakımında, saç bakımında ve…
Kav mantarı (Fomes fomentarius), halk arasında "ağaç mantarı" veya "çakmak mantarı" olarak da bilinir. Genellikle…