Bezelye proteini tozu, sarı ya da yeşil bezelyeden protein elde edilen bir gıda takviyedir.
Tipik olarak smoothielerin ve shakelerin protein içeriğini artırmak için kullanılır ve doğal olarak vegan ve hipoalerjenik olduğu için hemen hemen her diyet ile tam uyumludur.
Bezelye proteini, yüksek kaliteli bir bitkisel protein ve eşsiz bir demir kaynağıdır. Kas büyümesini, kilo kaybını ve kalp sağlığını destekler. Ancak faydaları elbette bunlarla sınırlı değildir.
Bezelye protein tozu – veya bezelye protein izolatı – sarı ya da yeşil bezelyeden proteinin izole edilmesiyle yapılır.
Besin değerleri ürüne göre değişkenlik gösterebilir. İki kaşık (20 gram) bezelye proteini için ortalama değerler şu şekildedir:
Kalori: 80
Protein: 15 gram
Karbonhidrat: 1 gram
Lif: 1 gram
Yağ: 1,5 gram
Sodyum: 230 mg
Demir: 5 mg
Bezelye proteini, vücudunuzun üretemediği ve yiyeceklerden alınması gereken 9 temel amino asidin tümünü içerir. Bununla birlikte, metiyonin açısından nispeten düşük değere sahiptir.
Bu düşük metiyonin değerini diyetinize yumurta, balık, tavuk, sığır eti veya kahverengi pirinç gibi diğer metiyonin açısından zengin yiyecekleri dahil ederek telafi edebilirsiniz.
Bezelye; aynı zamanda, özellikle sağlıklı kan akışını ve kalp sağlığını destekleyen arginin ve kas gelişimini destekleyen lösin, izolösin ve valin olmak üzere harika bir dallı zincirli amino asit kaynağı olarak kabul edilmektedir.
Genel olarak, hayvansal proteinler bitki bazlı proteinlere göre vücutta daha kolay sindirilir ve emilir.
Yine de araştırmalar, bezelye proteininin soya proteini ve nohuttan hemen sonra daha kolay sindirilen bitki bazlı proteinlerden biri olduğunu gösterir.
Bezelye proteini; protein alımını artırmanın kolay bir yoludur.
Vücut geliştiriciler ve ileri yaşta yetişkinler gibi kas kütlesini artırmaya çalışan kişiler için özellikle yararlı olarak kabul edilir.
Araştırmalar, günde vücut ağırlığının kilogramı başına 1,6 gram protein yemenin kas inşa etmek için en etkili doz olduğunu göstermektedir.
Bununla birlikte, günde vücut ağırlığının kilogramı başına 2,3 gram proteini (5 gram/kg) aşmamak veya alınan kalorilerin %35’inden fazlasını proteinden almamak da önemli noktalardır.
Bunun nedeni, aşırı yüksek dozlarda karaciğerin proteini yeterince hızlı işlemek için mücadele ederek kanda yüksek amonyak seviyeleri, mide bulantısı, ishal ve hatta ölüm gibi yan etkilere neden olabilmesidir.
Bezelye proteini tozu kullanan çoğu kişi, bunu smoothielere ekler veya egzersiz sonrası bir içecek olarak meyve suyu veya suyla karıştırır.
Yulaf ezmesi, buğday lapası veya kahverengi pirinç gevreğine karıştırmak da bir seçenektir.
Muffin, kek veya waffle gibi unlu mamullere de toz formlu protein basitçe eklenebilir.
Maksimum kas geliştirme etkisini görebilmek için, bezelye proteinleri egzersizden sonraki iki saat içinde tüketilmelidir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…