Biftek otu ya da diğer isimleri ile shisso, perilla, Japon fesleğeni; geleneksel olarak suşi ve sashimi’ye eşlik eden nane ile aynı botanik aileden gelen aromatik bir bitkidir.
Shiso’nun geleneksel olarak farklı öğelerin tatlarının birbirine karışmasını önlemek için bir tepsi veya tabaktaki ürünleri ayırmak için kullanımı yaygındır.
Shiso yaprakları ayrıca, yapraklara sarılı gıdaların bozulmasını önlemeye yardımcı olduğuna inanılan fitokitler adı verilen bileşiklere atfedilen antibakteriyel özelliklere de sahiptir.
Bu nedenle de Japonlar yüzyıllardır çiğ balık ve deniz ürünlerinin bozulmasını yavaşlatmak için shiso yapraklarını kullanmaktadır.
Bulunduğunuz yere bağlı olarak, biftek otunu taze bulmak biraz zor olabilir ve diğer taze bitkilerden biraz daha pahalı olabilir. Bazen donmuş veya kurutulmuş olarak da satılmaktadır.
Yemek pişirmede kullanılan iki ana shiso yaprağı türü vardır: yeşil ve kırmızı.
Yeşil shiso yaprakları açık ara daha yaygındır; kırmızı shiso yaprakları da yenilebilir, ancak daha buruk ve acı bir tada sahiptir.
Kırmızı shiso yaprakları çoğunlukla umeboshi olarak bilinen erik turşusu ve zencefil turşusu gibi gıdaları kırmızı renge boyamak için kullanılır.
Kırmızı shiso yaprakları aynı zamanda shiso suyu adı verilen serinletici bir içeceğin yapımında kullanılan ana bileşendir.
Shiso suyu, kırmızı shiso yapraklarının kaynatılması, ardından sıvının şeker ve sirke ile birlikte süzülerek bir şurup haline getirilmesiyle hazırlanır.
Bu şurup daha sonra köpüklü su ile birleştirilir ve buz ile servis edilir. Ortaya çıkan içecek, kızılcık suyuna benzer canlı bir kırmızı renge sahiptir.
Yapraklar sadece bir bölücü veya yenilebilir bir garnitürden daha fazlasıdı. Genellikle suşinin kendisinde bir bileşen olarak da bulunur.
Somon, sarı kuyruk ve ton balığı gibi yağlı balıklarla iyi eşleşir ve bütün bir yaprak bir parça sashimi etrafına sararak ve soya sosuna batırarak yenebilir.
Shiso ayrıca sebze ve meyveleri de tamamlar. Yapraklar; taze, narenciye aroması eklemek için genellikle salatalarla karıştırılır. Bütün shiso yaprakları bazen hafif bir hamura batırılarak ve gevrek ve kabarık olana kadar kızartılarak tempura haline getirilir.
Shiso ayrıca, granita adı verilen donmuş bir tatlı, mojito kokteylleri ve basit şurup yapmak da dahil olmak üzere içecek ve tatlılarda popüler bir malzemedir.
Ayrıca kurutulur ve öğütülür ve baharat olarak kullanılır ve kurutulmuş nori gibi pirinç, omlet ve çorbalara serpilir.
Shiso yapraklarının geleneksel bir kullanımı, popüler atıştırmalık shiso maki’yi sarmaktır; burada shiso yaprakları, tatlandırılmış miso ezmesi ve patlıcan ve kavrulmuş ezilmiş ceviz de dahil olmak üzere diğer bileşenlerden oluşan bir dolgunun etrafına sarılır, ardından şişlenir ve çıtır çıtır olana kadar kızartılır.
Tarçın, karanfil ve nane notaları ile taze, narenciye bir tada sahiptir. Biraz buruk bir tada ve acı bir bitişe sahiptir -özellikle kırmızı shiso yaprakları.
Doku, taze nane yapraklarına benzerken, kurutulmuş shiso daha hafif bir tada sahiptir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…