Birçok yenidoğanda doğal olarak ve geçici olarak bilirubin maddesinin kandaki seviyelerini yüksektir.
Yetişkinlerde yüksek bilirubin safra taşı, karaciğer sorunu veya başka bir durumu gösterebilir. Sarılık genellikle yüksek bilirubine eşlik eder.
Peki bilirubin nedir?
Kanda bulunan sarımsı bir maddedir. Kırmızı kan hücreleri parçalandıktan sonra oluşur ve atılmadan önce karaciğer, safra kesesi ve sindirim sisteminden geçer.
Yüksek bilirubin seviyelerine sahip olma durumuna hiperbilirubinemi olarak bilinir.
Bu genellikle altta yatan bir durumun işaretidir, bu nedenle test sonuçları sizde yüksek seviyelerde işaret ediyorsa bir doktorla görüşmek önemlidir.
Tipik olarak, bilirubin seviyeleri desilitre başına 0,3 ila 1,0 miligram (mg/dL) arasında bir yere düşer.
1,2 mg/dL’nin üzerindeki değerler genellikle yüksek kabul edilir.
Yüksek Bilirubinin Belirtileri Nelerdir?
Yüksek bilirubininiz varsa, belirtileriniz altta yatan nedene bağlı olacaktır.
Hafif derecede yüksek bilirubininiz olabilir ve hiçbir semptomunuz olmayabilir.
Orta derecede yüksek bilirubinle sadece gözlerinizde ve cildinizde sarımsı bir renk olan sarılık olabilir. Sarılık, yüksek bilirubin düzeylerinin ana belirtisidir.
Yüksek bilirubine neden olan diğer genel hastalık belirtileri şunları içerebilir:
karın ağrısı veya şişlinlik
titreme
ateş
göğüs ağrısı
zayıflık
baş dönmesi
tükenmişlik
mide bulantısı
kusma
koyu renkli idrar
Bilirubin Nasıl Düşer?
Diyetinizde birkaç değişiklik yaparak seviyeleri düşürmek ve karaciğer sağlığını geliştirmek gerekebilir.
Bu değişiklikler, daha fazla su içmeyi, alkol tüketimini azaltmayı ve daha fazla meyve ve sebze ve daha az işlenmiş gıda yemeyi içerir.
Yenidoğanlarda Bilirubin Seviyeleri
Birçok bebek, doğumdan birkaç gün sonra yüksek bilirubine sahiptir ve bu da yenidoğan sarılığı adı verilen bir duruma neden olur.
Bu, genellikle birkaç hafta içinde kendi kendine düzelen geçici bir durumdur.
Bunun nedeni, yenidoğanların daha fazla kırmızı kan hücresine sahip olmaları ve onları daha hızlı parçalamalarıdır, ancak karaciğerleri buna ayak uyduracak kadar gelişmemiştir.
Doğmadan önce, hamile kişinin karaciğeri bu görevde yardımcı olur.
Çoğu durumda, daha yüksek bilirubin seviyeleri doğumdan sonraki 1 ila 3 gün arasında sarılığa yol açacaktır. Bilirubin seviyeleri dördüncü veya beşinci günde 18 mg/dL’ye kadar çıkabilir ve sarılık tipik olarak karaciğer olgunlaştıkça 2 hafta içinde düzelir.
Günde 8 ila 12 kez beslenmek, bilirubinin vücuttan atılmasına yardımcı olan düzenli bağırsak hareketlerini desteklemeye yardımcı olur.
Sarılık doğumdan sonraki ilk 24 saat içinde ortaya çıkarsa veya bilirubin seviyeleri özellikle yüksekse veya kendiliğinden düşmeye başlamazsa, doktorlar çeşitli tedaviler ile duruma müdahale edecektir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.