Diyet

Bitki Bazlı Beslenme Nedir? Faydaları Neler?

Bitki bazlı beslenme ya da bitki temelli beslenme (plant-based nutrition); çoğunlukla bitkilerden oluşan bir diyetle beslenme anlamına gelir.

Bu diyet, sebzeler, meyveler, tam tahıllar, baklagiller, kuruyemişler ve tohumlar gibi bitkisel kaynaklı gıdaları içerir.

Vegan veya vejetaryen diyetler gibi birçok farklı türde uygulanabilir.

Bitki bazlı beslenme, sağlıklı bir diyet olarak kabul edilir, çünkü birçok farklı vitamin, mineral ve besin öğesi sağlar.

Bu tür bir beslenme; düşük doymuş yağ ve kolesterol içeriği nedeniyle kardiyovasküler hastalık riskini azaltabilir. Ayrıca, yüksek lif içeriği nedeniyle sindirim sağlığını da iyileştirebilir.

Ancak, bitki temelli beslenme, özellikle protein ve bazı vitaminler (örneğin B12 vitamini) açısından yetersiz olabilir. Bu nedenle, bitki bazlı beslenenlerin yeterli beslenme sağlamak için doğru besinleri tüketmeleri önemlidir.

Bitki Temelli Beslenme Faydaları Nelerdir?

Bitki bazlı diyetlerin, düşük doymuş yağ ve kolesterol seviyeleri nedeniyle kalp hastalığı riskini azalttığı gösterilmiştir.

Tip 2 diyabet, obezite ve bazı kanser türleri gibi daha düşük kronik hastalık riski ile ilişkilendirilmiştir.

Sağlıklı sindirimi desteklemeye ve kabızlığı önlemeye yardımcı olabilecek lif bakımından yüksektir.

Genellikle kalorilerde daha düşük ve besin maddelerinde daha yüksektir, bu da bireylerin sağlıklı bir kiloyu korumalarına yardımcı olabilir.

Bunlara ek olarak bitki bazlı diyetler, daha az su, toprak ve diğer kaynaklar gerektirdiğinden, genellikle hayvan bazlı diyetlerden daha çevresel olarak daha sürdürülebilirdir.

Bu diyetleri uygulayan birçok kişi için önemli olan hayvanların acı çekmesine veya sömürülmesine katkıda bulunmaz.

Genel olarak, bitki temelli diyetler, onları takip etmeyi seçen bireyler için çeşitli sağlık ve etik faydalar sağlayabilir.

Bitki Temelli Beslenme Vegan Beslenme Aynı mı?

Çoğunlukla bitkilerden oluşan bir diyetle beslenme anlamına gelir. Bu diyet, sebzeler, meyveler, tam tahıllar, baklagiller, fındık ve tohumlar gibi bitkisel kaynaklı gıdaları içerir.

Bitki temelli beslenme, vegan veya vejetaryen diyetler gibi birçok farklı türde uygulanabilir. Bu nedenle, bitki bazlı beslenme diyetleri süt, yumurta ve diğer hayvansal ürünleri içerebilir.

Vegan beslenme ise, sadece bitkisel kaynaklı gıdaların tüketildiği bir diyet türüdür. Vegan diyeti sadece meyve, sebze, tahıl, baklagiller, kuruyemiş ve tohumları içerir ve süt, yumurta, bal, balık, et, tavuk gibi hayvansal gıdaları tüketmez.

Bu nedenle, bitki temelli beslenme, vegan beslenmenin bir alt kümesidir. Vegan diyeti bitki bazlı beslenme olarak kabul edilebilir, ancak bitki bazlı beslenme diyetleri vegan değildir.

Plant-based diyet nedir?

Plant-based diyet, temel olarak bitkisel gıdalara dayanan bir beslenme şeklidir. Bu diyette meyve, sebze, tahıl, baklagiller, tohumlar ve kuruyemişler gibi bitkisel gıdalar ön plandadır. Et, süt ürünleri ve diğer hayvansal ürünler ya hiç tüketilmez ya da minimum seviyede tüketilir.

Plant-based diyet, sağlık açısından faydalı olabilir ve çevre dostu bir beslenme modeli olarak da öne çıkar.

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Paylaş

Güncel Makaleler

  • Sağlık

Sultan Çayı İçinde Neler Var ve Faydaları Neler?

Sultan Çayı, mentollü ferahlatıcı çay karışımı olarak bilinen, geleneksel içerikleri ile hem ferahlatıcı hem de…

3 saat önce
  • Sağlık

Çin Geveni Telomer İlişkisi

Çin geveni (Astragalus membranaceus), geleneksel Çin tıbbında önemli bir bitki olup, bağışıklık sistemini destekleyici ve…

1 hafta önce
  • Tarif

Fıstık Şeklinde Tatlı Tarifi

Antep fıstığı ile hazırlanan bu tarif, hem lezzeti hem de görselliğiyle özel günlerde fark yaratır.…

2 hafta önce
  • Saç Bakımı

Babassu Yağı Nedir? Saça Faydaları Nelerdir?

Babassu yağı, hafif yapısıyla dikkat çeken, saçı nemlendiren, onaran ve elektriklenmeyi azaltan doğal bir yağdır.…

2 hafta önce
  • Sağlık

Kıvırcık Nane PCOS için Etkili mi? Bilimsel Çalışmalar Ne Diyor?

Kıvırcık nane (Mentha spicata) çayı, bilimsel araştırmalarla desteklenen doğal bir yöntem olarak, Polikistik Over Sendromu…

3 hafta önce
  • Tarif

Kimchi Baharat Karışımı Nasıl Hazırlanır?

Kimchi baharat karışımı, Kore mutfağının vazgeçilmez bir öğesi olan kimchi’ye otantik lezzetini kazandırır. Gochugaru, balık…

1 ay önce