Bitki paradoksu diyeti (Besin paradoksu diyeti, plant paradox diet); soya ürünleri, tahıllar, fasülye ve domates ve patlıcan gibi bazı sebzeler dahil olmak üzere lektin içeren bitki gıdalarından kaçınılmasını önerir.
Bu diyet popüler bir diyet kitabına dayanmaktadır. Temel ilkesi, çoğunlukla bitkilerde bulunan bir anti-besin olan lektinlerden kaçınmanız gerektiğidir. Diyetin yaratıcıları, lektinlerin kilo alımına, iltihaplanmaya ve kronik hastalığa neden olabileceğini iddia etmektedir.
Bununla birlikte, lektin içeren tüm bitkisel gıdaların zararlı olduğu fikrini destekleyen çok fazla bilimsel kanıt yoktur. Aslında, lektin içeren birçok yiyecek son derece besleyicidir.
Bitki Paradoksu Diyeti ilk olarak eski bir kalp cerrahı ve doktor olan Steven Gundry’nin “Bitki Paradoksu: Hastalığa ve Kilo Almaya Neden Olan ‘Sağlıklı’ Gıdalardaki Gizli Tehlikeler” kitabında desteklenmiştir.
Kitabın öncülü, birçok bitkisel gıdanın, kilo alımına ve bir dizi kronik hastalığa neden olduğu söylenen antibesinler olan lektinleri barındırmasıdır.
Pek çok bitkisel gıdanın lektin içerdiği doğru olsa da, lektinlerin Dr. Gundry’nin önerdiği kadar zararlı olduğu teorisini destekleyen çok az kanıt vardır. Bununla birlikte, bazı insanlar, özellikle önceden sindirim sorunları olanlar, lektin içermeyen bir diyetten olumlu netice alabilir.
Lektin, birçok gıdada bulunan proteindir, ancak öncelikle baklagiller, tahıllar ve domates ve patlıcan gibi itüzümü sebzelerinde bulunur.
Dr. Gundry’ye göre lektinler, bitkilerin hayatta kalmak için ürettikleri toksinlerdir ve iltihaplanma, bağırsak hasarı ve kilo alımı dahil olmak üzere neden oldukları birçok komplikasyon nedeniyle yenilmemeleri gerekir.
Bazı lektinler tehlikeli olsa da, lektin içeren birçok gıda besleyicidir ve lif, protein, vitaminler, mineraller ve antioksidanlar içerir.
Örneğin, besinlerle dolu olan çiğ barbunya fasülyesi, büyük miktarlarda yenildiğinde son derece zararlı olabilecek bir lektin olan fitohaemaglutinin de içerir. Bununla birlikte, pişirme bu lektini yok ederek pişmiş barbunya fasülyesini tamamen sağlıklı hale getirir.
Glüten içeren tahıllar ayrıca lektin içerir ve Gundry’ye göre bundan kaçınılmalıdır. Yine de, çölyak hastalığı, çölyak dışı glüten duyarlılığı veya bazı otoimmün hastalıkları olanlar gibi bazı kişiler glütensiz bir diyetten yararlanırken, glüten çoğu kişi için güvenli kabul edilir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…