Böğürtlen

Böğürtlen Çayı Nasıl Yapılır? Faydaları

Böğürtlen çayı; böğürtlen yapraklarından yapılabileceği gibi taze ya da kurutulmuş meyvelerden de yapılabilir.

Çayın her iki formu da sağlık yararları ve tatmin edici katmanlı bir tat sunar.

Böğürtlen çayı bazı bölgelerde tipik olarak siyah çayın taze böğürtlen ile demlenmesiyle yapılır.

Siyah çayın böğürtlen ile buluşması ekşi ve tatlı hoş bir aroma sunar. Böğürtlen bitkisinin taze veya kurutulmuş yapraklarından da böğürtlen çayı yapılabilir ve bu böğürtlen yaprağı çayı olarak bilinir.

Böğürtlen bitkisinin anavatanı Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya’dır ve ülkemizde de yaygındır.

Hem yabani olarak yetişir hem de tarımsal olarak yetiştirilir. Bitki , ahududu ve diğer orman meyvelerini dde kapsayan Rubus cinsine aittir. 

Antosiyaninlerin varlığı sayesinde çay koyu mor bir tondadır. Ekşi meyvemsi bir aromaya sahiptir.

Böğürtlen çayı buzlu çay olarak sunulabilir ya da istenirse sıcak içecek olarak da tüketilebilir.

Böğürtlen Çayının Sağlığa Faydaları Neler?

Böğürtlen, insan sağlığını korumaya yardımcı olabilecek flavonoidler, tanenler ve polifenoller dahil olmak üzere yüksek konsantrasyonlarda antioksidan içerir.

Bu antioksidanlar, normal hücresel süreçlerde yavaşça bozulmaya neden olan yüksek oranda reaktif hücreler olan serbest radikallerin neden olduğu hasarı önlemek için çalışır.

Serbest radikallerin neden olduğu hasar, bilişsel problemler ve kanserden, erken yaşlanmaya kadar çeşitli ciddi rahatsızlıklarla bağlantılıdır.

Böğürtlen çayının fenolik ve antioksidan özellikleri cilt sağlığı için faydalı olabilir ve mor renkli meyveler genellikle doğal cilt bakım ürünlerinde bulunur.

Bu antioksidanlar, ince çizgilerin ve kırışıklıkların görünümünü azaltmak için çalışan anti enflamatuar özelliklere sahiptir.

 Bu antioksidanlar ayrıca anti kanser özelliklere sahip olabilir, ancak etkinliklerini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Böğürtlende bulunan antosiyaninler, kan basıncını doğrudan etkileyerek kalp sağlığının korunmasına da yardımcı olabilir.

Böğürtlen çayı içmek, vücudun yiyecekleri daha verimli bir şekilde parçalamasını sağlayan sindirim enzimlerinin üretimini uyarmaya yardımcı olabilir.

Böğürtlen, sağlıklı bir bağışıklık sistemi için faydalı olan C vitamini, K vitamini ve E vitamini içerir. C vitamini, soğuk algınlığının süresini ve şiddetini kısaltmaya yardımcı olabilir ve ayrıca bir virüs veya patojen tanımlandığında gelişmiş bağışıklık sistemi yanıtının sinyalini verebilir

 K vitamini ayrıca kanın pıhtılaşmasında önemli bir rol oynar ve yaraların iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olabilir. Aslında böğürtlenin Eski Yunanlılar tarafından geleneksel kullanımlarından biri de yaralar içindir.

Böğürtlen Çayı Nasıl Yapılır?

İçindekiler

  • 6 su bardağı su
  • 3 su bardağı taze böğürtlen
  • 3 yemek kaşığı siyah çay
  • 1 su bardağı şeker

Talimatlar:

  • Ocakta büyük bir tencerede suyu hızlı bir şekilde kaynatın.
  • Büyük bir cam sürahide, ahududu ve şekeri birleştirin, meyveleri lezzet vermek için hafifçe ezin.
  • Su kaynama noktasına geldiğinde siyah çay yapraklarını kaynayan suya ekleyin ve ocaktan alın. Çay yapraklarını çıkarmadan önce 3 ila 4 dakika demleyin.
  • Çay konsantresini sürahiye dökün ve karışımın oda sıcaklığında soğumasını bekleyin.
  • Buz küpleriyle dolu uzun bardaklarda hemen servis yapın veya daha sonra kullanmak üzere buzdolabında saklayın.

Afiyet Olsun!

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Paylaş

Güncel Makaleler

  • Beslenme

Taze Kişniş Tadı Neden Sabun Gibi?

Taze kişnişin sabun gibi algılanmasının temel nedenleri genetik yatkınlık, kimyasal bileşim, kültürel alışkanlıklar ve psikolojik…

9 saat önce
  • Beslenme

Sahte Zeytinyağı İçinde Ne Var?

Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…

1 gün önce
  • Sağlık

Ruj Sağlığa Zararlı mı?

Rujların sağlığa zararlı olup olmadığı, içeriklerinde kullanılan maddelere ve kullanım alışkanlıklarına bağlıdır. Doğal ve kaliteli…

4 gün önce
  • Sağlık

Lip Balm Bağımlılık Yapar mı?

Lip balm doğru şekilde kullanıldığında dudak sağlığı için faydalıdır. Ancak aşırı kullanım, psikolojik bir alışkanlık…

4 gün önce
  • Sağlık

Brassaiopsis Glomerulata Nedir? Faydaları

Brassaiopsis glomerulata, özellikle Güneydoğu Asya’da, Vietnam ve Çin gibi bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Araliaceae…

5 gün önce
  • Sağlık

Butea Superba Nedir? Butea Superba Faydaları

Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…

2 ay önce