Böğürtlen yaprağı sağlık faydalarından haberdar mısınız? Mor renkli, leziz meyve böğürtlenin faydalarına hepimiz aşinayız.
Peki ya yaprakları, hatta kökü de sağlığımız için sayısız faydaya sahiptir desek?
Haydi gelin bu kıymetli yabani bitkinin, hasadı bir hayli zor yapraklarının faydalarına daha yakından bakalım!
Böğürtlen dünyanın neredeyse her iklimine uyum sağlayabilen, çok yıllık çalı tipi bir bitkidir. Tıpkı çilek gibi onun da yaprakları gıda olarak tüketime uygundur.
Böğürtlen yaprakları sıklıkla bitki çayı olarak demlenerek tüketilir. Yapraklar öğütülebilir ya da bütün halde kullanılabilir.
Bu yaprakların şifa amaçlı kullanımı aslında yıllar öncesine dek uzanır. Üstelik kullanım alanı insan sağlığı ile de sınırlı değildir.
Yapraklar, kümes hayvanlarının iltihap temelli ağrılı hastalıklarından kurtulmak için harici olarak uygulanan bir alternatif yöntem olarak karşımıza çıkar.
İnsanların da benzer biçimde ağız ve boğazda hafif iltihaplanma, ishal gibi durumlarda böğürtlen yapraklarına başvurulduğu bilinmektedir.
Spesifik olarak, böğürtlen yaprakları ve kökleri adet kanamasını ve kansızlığı düzenleyici olarak da karşımıza çıkmaktadır.
Yapraklar, kaynatılıp soğutularak pamukçuğu iyileştirmek ve ağzı temizlemek için de gargara yapılarak kullanılmaktadır.
Yaprakların yüksek oranda tanen, demir, C vitamin içerdiği; kıymetli bir antioksidan olduğu da bilinmektedir.
Bitkinin meyve kısımlarındaki ana biyoaktif bileşiklerin yapraklarda da bulunduğu çalışmalar ile ortaya konmuştur. Böğürtlenin yaprak kısımları en zengin klorojenik asit kaynakları arasında sayılır.
Böğürtlen Yaprağı Satın AlKlorojenik asit çeşitli meyve ve sebzelerde; özellikle kahvede bulunan fenolik bir bileşiktir.
Sentetik olarak üretilemeyen ve bitkilere “ekşimsi” tadı veren bu bileşen antioksidan, anti inflamatuar anti diyabetik, anti mikrobiyal özelliklere sahiptir.
Yaprakların diğer ilaçlarla etkileşimi veya bilinen bir yan etkileri yoktur.
Yaprakların ve kökün doğumu kolaylaştırıcı etkileri olabileceği düşünülmektedir.
Düşükleri teşvik edebileceğinden hamileliğin ilk dönemlerinde yani ilk üç ayda kullanımı önerilmemektedir.
Ancak doğum yaklaştığında doğumun rahat geçmesini teşvik edeceği, doğumda kanamayı azaltabileceği için kökler ve yapraklar demlenerek tüketilebilmektedir.
Sıklıkla 35. Haftadan sonra günde 1 çay fincanı kadar kullanımına başlanmaktadır.
Özellikle geciken doğumlarda rahmi gevşetici, rahim kasılmalarını arttırcı etkisi için tercih edilmektedir.
Hamilelik boyunca olası yan etkilerden kaçınmak için karışım çaylar yerine yalnızca doğal kurutulmuş yapraklar tek başına tercih edilmelidir.
Yaprakları öğüterek ya da elinizce hafifçe ufalayarak çay yapımı için kullanabilirsiniz.
1 fincan çay için 1tatlı kaşığı kadar kurutuşmuş yaprak yeterli olacaktır.
Kaynayan suyun altını kapatın, yaprakları ekleyin ve demlenmesi için 4 dk kadar bekleyin.
İsteğe göre bu aşamada çayınızın içine 1-2 dilim kuru limon ya da portakal ilavesi yapabilirsiniz.
Süre sonunda yaprakları süzün ve çayınızı ılık olarak tüketin. Çayın tadı doğal olarak bir miktar acıdır. Bu sizi rahatsız eder ise çayınızı biraz daha soğutup içine 1 çay kaşığı kadar bal ilavesi yapın.
Yaprakların çay yapımı için taze olarak tüketimi önerilmemektedir.
Böğürtlen yaprakları yılın her zamanı toplanabilir özellikte değildir. Bitki meyve vermeye başladıktan sonra yapraklar çeşitli toksik etkilere sahip bileşenleri bünyesinde barındırabilir. Bu nedenle dE yaprakların çiğ biçimde de tüketimi önerilmemektedir.
Yapraklar bitki henüz meyve vermeye başlamamışken toplanmalıdır.
Direkt güneşte değil gölgede, havadar bir alanda kurutma yapılmalıdır. Yapraklar üst üste konmamalı, mümkünse birbirine değmeden kurutulmalıdır.
Mutfak tipi fırınlarda en düşük ısıda, fanlı ayarda da uzun süreli ısıtma ile kurutma tercih edilebilir.
Yaprakların egzoz dumanı ulaşmamış, zirai ilaç ya da gübre ile temassız yerden hasat edilmesi de önemlidir.
Web sitemizden tam zamanında hasat edilmiş, yabani ve ilaçsız böğürtlen yaprağı ve böğürtlen kökünü güvenle temin edebilirsiniz.
Böğürtlen Yaprağı Satın Al
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…