Filizlendirme

Brokoli Tohumu Nasıl Filizlendirilir? Nasıl Kullanılır?

Brokoli tohumu evde kolayca filizlendirebileceğiniz tohumlardan bir tanesidir. Filizlenen tohumlar, brokoli sebzesinin tam 100 katı sulforofan içerir!

Sulforofan ise kalp sağlığından, beyin sağlığına dek destekleyici; anti kanser özellikte mucize bir maddedir! Filizler ayrıca antioksidanlar açısından da çok zengindir.

Brokoli filizlendirmek kolaydır. Bu işlem için pahalı ekipmanlara ihtiyaç yoktur. Size gereken yalnızca ilaçsız doğal brokoli tohumları ve orta ebatlı cam bir kavanoz!

Evde Brokoli Filizi Nasıl Yetiştirilir? Brokoli Tohumu Nasıl Filizlendirilir?

Bu işlem için tohumlarınız hazırsa, gerisi çok da zor olmayacak.

Kavanozunun geni ağızlı olması işinizi kolaylaştıracaktır. Kapağı ise ince olanlardan seçmeniz gerekir. Bu işlem için en ideali mason kavanoz denen tür kavanozlardır. Çünkü kavanoz kapağına tohumların hava almasını sağlamak ve fazla suyu dışarı boşaltmak için delikler açmamız gerekiyor. Kapaktaki 8-10 delik yeterli olacaktır.

  • Son adıma dek tohum dolu kavanoz karanlık bir ortamda saklanmalıdır.

Tohumları 8 saat kadar, bir gece suda bekleterek işe başlayacağım. Bu ıslatma tohumların daha kolay patlamasına yardımcı olur. Ayrıca tohumlarınızda herhangi bir ilaç ya da yabancı madde var ise onların da tohumlardan tamamen ayrılmasını sağlar.

Ertesi gün

Tohumları süzme zamanı. Filizlendireceğimiz tohumlar bu noktada suyundan tamamen arınmalı.

  • 1 orta boy kavanoz için 1 ya da 2 yemek kaşığı tohum idealdir.

Suyu süzdükten sonra tohumları delikli kapağı olan kavanoza tekrar alalım. Kavanoza temiz su koyalım ve delikler ile suyu süzdürelim.

  • Kavanoz filizlenme boyunca kapak alta kalacak şekilde eğik olmalı. Bu olası bir küflenme bozulma riskini önleyecektir.

Ertesi gün filizlerin patlamaya başladığını göreceksiniz!

Filizler patladıktan sonra günde 2 kez suyunu değiştirin. Kavanoza temiz su koyun, ters çevirin ve suyu boşaltın. Kavanoz hep eğik bir biçimde olmalı.

  • Tohumların su içinde kalmasını istemiyoruz! Yalnızca temiz su ile hafifçe nemli olmalılar!

Brokoli filizleriniz ortam ısısına, nemine ve tohumlara bağlı olarak 4. Ya da 5. Günde tüketilmeye hazır hale gelecektir.

Bu noktada kavanozunuzu 1-2 saatliğine güneş ışığı alan -ama direkt değil- bir noktaya taşıyın. Bu filizlerin klorofil sayesinde yeşil renk almasını sağlayacaktır!

  • Son süzme işleminden 12 saat sonra filizlerinizi tüketmeye başlayabilirsiniz.

Tüketime hazır haldeki filizler mutlaka buzdolabında saklanmalıdır. Ve filizler çok nemli olmamalıdır. Bunun için filizleri bir kağıt havlu ile örtebiliriz.

İdeal biçimde brokoli filizleri 3 gün içinde taze olarak tüketilmelidir. Bu süre bir haftaya dek uzayabilir. Ancak filizlerin kötü kokmaya başladığı noktada onları tüketmeyiniz!

Brokoli Filizi Tadı Nasıl?

Filizlerin tadı brokoliye benzerdir. Hafiftir. Ancak olgun brokolilerden biraz daha biberli bir araya sahiptir. Diğer filizlendirilmiş tohumlar kadar yüksek bir baharat tadı yoktur.

Brokoli Filizleri Nasıl Kullanılır?

Filizlerden en yüksek verimi alabilmek adına onları pişirmeniz önerilmemektedir.

Hasat ettiğiniz çiğ filizleri doğrudan salatalara, smoothilere ekleyerek tüketebilirsiniz. Soğuk çorbalarda kullanabilirsiniz.Salata gibi diğer yemeklerin yanında tek başına da servis edebilirsiniz. Onları tuzlamaktan, yağlamaktan çekinmeyin!

 

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu

Paylaş

Güncel Makaleler

  • Sağlık

Butea Superba Nedir? Butea Superba Faydaları

Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…

4 hafta önce
  • Sağlık

Huanarpo Macho tozu Nedir? Etkileri

Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…

4 hafta önce
  • Beslenme

Kimyon Neye İyi Gelir?

Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…

1 ay önce
  • Ritüel

Tantra Felsefesi Nedir? Tantra Yogası Nedir?

Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…

1 ay önce
  • Sağlık

Cyanocobalamin Nedir?

Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…

1 ay önce
  • Sağlık

Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir?

Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…

1 ay önce