C vitamini, askorbik asit ismiyle de anılan vücudumuzun direncini korumaya yardımcı, kansızlığı engelleyen en önemli vitaminlerden bir tanesidir. Yediğimiz besinler ile alımı kolaydır. Dışarıdan takviye şeklinde de alınabilir.
C vitamini ısıya dayanıklı değildir. Bu da demek oluyor ki cvitamini içeren besinlerden fayda sağlamak için onları pişirmeden, ısıya maruz bırakmadan, çiğ halde tüketmemiz gerekmektedir.
Limon, portakal, greyfurt, mandalina, kivi, çilek gibi yoğun cvitamini içeriğine sahip meyveler çiğ olarak tüketilmelidir.
Kurutulmuş limon, portakal, kuşburnu da ekstat formda yoğun cvitamini içerir.
Şimdi Satın AlLahana, karnıbahar, brokoli gibi sebzeler de yüksek c vitamini içerirler. Bu sebzeler de mümkünse çiğ, mümkün değil ise c vitamininin tamamen yok olmasına sebep olmayan buharda pişirme yöntemi ile kısa süreli ve düşük ısıda yarı pişmiş olarak hazırlanmalı ve tüketilmelidir.
“Günlük ne kadar c vitamini almalıyız” sorusunun cevabı kadınlar için 75 mg, erkekler için 90 mg olarak saptanmıştır.
Kadınların hamile iken ve emzirme dönemi boyunca vitamin c ihtiyaçları artış gösterir. Hamilelikte bu oran 85 mg, emzirme döneminde ise 120 mg’dir.
Yoğun biçimde spor yapanların, sigara ve alkol kullananların da vitamin c ihtiyacı daha yüksektir. Bu oran 100-200 mg kadar çıkabilmektedir.
Bitkisel ağırlıklı bir beslenme ile günlük cvitamini ihtiyacı kolayca karşılanır.
2 büyük boy portakal 100 mg kadar cvitamini içerir ve vücudumuz tarafından bu miktarın %75’inin emilimi sağlanır.
Portakal, limon, mandalina gibi narenciyelerin içinde yoğun cvitamini olduğu hepimizce bilinir. Peki ya brokolinin içeriğinde portakalın tam 2 katı kadar cvitamini olduğunu biliyor muydunuz? Üstelik brokolinin içerdiği vitamin c vücutta çok daha kolay emilir.
Brokoliden yüksek verim almak için onu yemeden önce brenderdan geçirmek küçük parçalara ayırmak ve çiğ ya da buharda az pişmiş şekilde tüketmek gerekir.
Eğer vitaminleri gıda takviyesi formunda almayı tercih ediyorsanız, onları doğru zamanlarda kullanmaya özen göstermelisiniz. Bazı vitaminler aç karnına, bazıları ise tok karnına kullanılmalıdır. Bazıları günün erken saatlerinde, bazıları ise gece yatmadan önce kullanılır.
C vitamini takviyesinin yemeklerden hemen sonra kullanımı idealdir. Bunun nedeni cvitaminin asitli yapıda olması ve aç karnına alındığında midede tahrişe ve rahatsızlığa neden olmasıdır. Tok karnına alınan cvitamini takviyesi, mideyi rahatsız etmeyecek ve tahrişe neden olmayacaktır.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…
Rujların sağlığa zararlı olup olmadığı, içeriklerinde kullanılan maddelere ve kullanım alışkanlıklarına bağlıdır. Doğal ve kaliteli…
Lip balm doğru şekilde kullanıldığında dudak sağlığı için faydalıdır. Ancak aşırı kullanım, psikolojik bir alışkanlık…
Brassaiopsis glomerulata, özellikle Güneydoğu Asya’da, Vietnam ve Çin gibi bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Araliaceae…
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…