Çam kozalak şurubu, faydaları saymakla bitmeyen çok özel bir doğal şifa kaynağıdır. Bu şurup yılın ancak belirli zamanlarında hazırlanabilmektedir. Bunun nedeni, bu özel şurubun yalnızca taze, yeşil renkli, kurumamış, ufak ebatlı çam kozalakları ile hazırlanıyor olmasıdır.
Kozalak şurubu tarifimizin tüm detaylarını paylaşmadan önce, bu tarifin faydalarına kısaca biz göz atalım!
Kozalak şurubu akciğer temizleyici özelliği ile bilinmektedir. Astım, bronşit gibi akciğer hastalıklarından kurtulmada destek ürün olarak tercih edilmektedir.
Vücut direncini arttırıcı, virüs ve bakterilere karşı vücut kalkanı oluşturucu etkisi vardır. Bağışıklık sistemini çok güçlendirir.
Diş eti iltihapları, ağız içi aft ve benzeri yaralardan kurtulmada etkilidir.
Grip, nezle, soğuk algınlığı gibi yaygın hastalıklardan korur. Hastalıklardan kolay kurtulmaya yardımcı olur.
Rahatlatıcı, sakinleştiricidir. Uykuya kolay dalmaya ve kaliteli uyku uyumaya yardımcıdır.
Şimdi gelelim tarife!
Mevsiminde kozalaklarımızı dalından toplayarak işe başlayalım. 15-20 adet kadar yeşil renkli, yumurta ebatında taze kozalak yeterlidir.
Evde hazırlayacağımız için miktarları küçük küçük verdik. Bu tarif ile tastamam 850 ml cam kavanozu dolduracak kadar kozalak şurubunuz olacaktır.
Toplanan kozalakları güzelce su ile durulayın, ve 1 gece boyunca su içinde beklemeye alın. Suyun, içme suyu olması önemlidir.
Su kozalakların tüm şifasını, reçinesini içinde tuttuğu için bu suyu dökmeyeceğiz ve şurubumuzu bu su ile hazırlayacağız!
Suyun miktarı bir buçuk litre kadar olmalıdır.
1 Gece Bekledikten Sonra…
Bir gece suda bekleyen kozalaklar ve suyu çelik bir tencere içine alalım. Ocağımızın altını orta-kısık ateşe ayarlayalım ve 3 saat boyunca çam kozalaklarını ağır ağır pişmeye bırakalım!
Ara ara kozalaklarımızı kontrol edelim ve ters düz edelim.
Şimdi Satın AlBu işin çok önemli bir püf noktası vardır. Eğer kozalaklarınız çok taze ve yeni ise şurubunuz kırmızı renkte olmayacaktır. Çok daha açık renkli, kremsi olacaktır.
Fakat şurubunuzu hazırlarken taze kozalaklarınız arasıda tek bir tane koyu renkli, kuru kozalak atarsanız, elde edeceğiniz kozalak şurubu tam istenildiği gibi kıpkırmızı ve parlak renkte olacaktır!
3 saatin ardından…
3 saat düşük orta ısıda pişen kozalaklarımıza şeker ekleme zamanı. Bir su bardağından az, yarım su bardağından biraz fazlaca miktarda şeker 15-20 kozalak için en ideal orandır.
Şekeri doğrudan kozalakları üzerine eklemeniz hafifçe karıştırmanız yeterlidir.
Şekeri ekledikten sonra 30 dakika daha kozalaklarımızı kaynatalım.
Eğer yoğun kıvamlı ve şekerli bir tat elde etmek isterseniz şeker oranını bir buçuk su bardağına kadar arttırabilirsiniz.
Eğer kozalakların acı tadından rahatsız olmayacaksanız, tarifi tamamen şekersiz olarak da hazırlayabilirsiniz.
Son Olarak…
Ocağı kapatmadan önce 10-15 damla limon suyunu şurubumuza ekleyelim.
Şurubumuz bu noktada neredeyse hazır.
Ocağımızın altını kapatalım ve şurubumuzu soğumasını beklemeden; ince, beyaz renkli bir tülbentten geçirip süzerek cam kavanoz içine alalım.
3 ileri 1 geri tekniği ile kavanozumuzu kapatıp, şurubumuzu soğumaya alalım.
Şurubumuz tamamen soğuduktan sonra mutlaka buzdolabında saklanmalıdır. Aksi halde ekşime, küflenme, bozulma gözlenebilir.
Kozalak şurubu, diğer reçeller gibi bir tür kahvaltılık tatlı değildir. Şifa niyetine az az tüketilir.
Günlük olarak 1 tatlı kaşığı kadar kullanım oranı yeterlidir. Aşırıya kaçılmamalıdır.
Eğer kronik bir rahatsızlığınız, özel bir durumunuz var ise kullanmadan önce mutlaka doktora danışınız.
Şimdi Satın AlBilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…