Carb cycling (karbonhidrat döngüsü); karbonhidrat alımının köklü biçimde değişimine dayanan bir diyet programıdır. Programda karbonhidrat alımı günlük, haftalık, aylık olarak düzenlenir.

Diyetin tercih edilme sebepleri başında yağdan kilo kaybı, kas ve performans arttırımı yer alır.

En temel prensibi ise ihtiyaç duyulandan daha fazla miktarda karbonhidratı vücuda almamaktır.

Tipik bir haftalık karbonhidrat döngüsü diyeti; 2 yüksek karbonhidrat günü, 2 orta karbonhidrat günü ve 3 düşük karbonhidrat günü şeklinde tasarlanır.

Yağ alımı da gene karbonhidrat alımına bağlı olarak artar ya da azalır.

Yüksek karbonhidrat günlerinde yağ alımı düşerken, düşük karbonhidrat günlerinde ise yağ alımı arttırılır.

Ne kadar karbonhidrat alınması gerektiği ise bazı kriterlere göre şekillendirilir. Bu faktörlerin başında vücut kompozisyon hedefleri, uygulanan egzersiz programı, antrenman türü, vücut yağ oranı yer alır.

Carb cycling programı; profesyonel sporcular tarafından bir yarışma ya da etkinlik öncesi belirli bir süre ile kısıtlı biçimde de yaygın uygulanır.

Karbonhidrat döngüsü genel olarak da tipik bir diyete göre daha fazla manipülasyon ve programlama gerektiren gelişmiş bir diyet stratejisidir. Sıklıkla bir profesyonelin danışmanlığına ihtiyaç duyulur.

Carb cycling ekşi

Karbonhidrat Döngüsü Diyeti Kilo Verdirir mi?

Teorik olarak karbonhidrat döngüsü, vücudu enerji için yağ yakmaya teşvik ederken fiziksel performansın koruması prensibine dayanır.

Herhangi bir diyette olduğu gibi, kilo vermenin arkasındaki ana mekanizma bu diyette de bir kalori açığıdır. Yani uzun bir süre boyunca vücudun yaktığından daha az yemeyi gerektirir.

Bir kalori açığının yanı sıra bir karbonhidrat döngüsü diyeti uygularsanız, kilo vermeniz çok olasıdır.

L-Glutamin Ne İşe Yarar? Glutamin Nasıl Kullanılır?

Carb Cycling Kas Gelişimi ve Performans İlişkisi

Birçok insan, karbonhidrat döngüsünün kas kazanımı ve fiziksel performans için faydalı olabileceğine inanır.

Düzenli yüksek karbonhidrat periyotları ve hedeflenen karbonhidrat alımı, performansı artırmaya yardımcı olabilir.

Antrenmanların öncesinde ve sonrasında karbonhidrat tüketmek ayrıca toparlanmaya, besin dağıtımına ve glikojen ikmaline yardımcı olabilir. Bu da kas gelişimini teşvik edebilir.

Ancak”karbonhidrat yüklemenin” atletik performansı veya kas gelişimini iyileştirmediğini öne süren çalışmalar da mevcuttur.

Karbonhidrat Besin Kaynakları Nelerdir?

Kekler, tatlılar, yüksek oranda işlenmiş atıştırmalıklar ve unlu mamuller; basit şekerler ve rafine karbonhidratlar karbonhidrat kaynaklarıdır.

Ancak bu gıdalar elbette sağlıklı karbonhidrat kaynakları değildir. Ve mutlaka tüketimlerinin kontrollü biçimde aşırıya kaçmadan sınırlandırılması gerekir.

Buna karşılık lezzetli ve faydalı lif, vitamin ve minerallerle dolu birçok sağlıklı karbonhidrat kaynağından da söz etmek mümkündür.

Tam tahıllar: Esmer pirinç, yulaf ve kinoa gibi.

Yumru sebzeli: patates, tatlı patates, pancar, havuç gibi.

Sebzeler ve meyveler ile baklagiller de gene sağlıklı karbonhidrat kaynaklarıdır.

Antrenman Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

    Kargo hesapla