Çemen Otu Kabızlık için Etkili mi?
Çemen otu tohumu (poy otu, boy otu) kullanımı hem baharat olarak hem de geleneksel tıpta tedavi amaçlı oldukça uzun bir geçmişe sahiptir. M.Ö. 1500 yılında Mısır’da çemen kullanıldığına dair arkeolojik bulgular vardır.
Latince ismi: Trigonella foenum-graecum
Kabızlık da dahil olmak üzere birçok sindirim şikayeti için çemen kullanılabilmektedir.
Çemen otu tohumlarının diyabet ve yüksek kolesterol tedavisi için de kullanılıp kullanılmayacağı henüz araştırılmaktadır.
Çemen otu tohumları nadiren ciddi yan etkilere neden olur ve kabızlıktan kurtulmak için doğal çözümler arayan insanlara güvenli bir alternatif sunabilir.
Çemen tohumlarının kabızlıktan kurtulmaya yardımcı olabilmesinin asli sebebi, çemenin yüksek düzeyde çözünür lif içermesidir. Çözünür lifler, bağırsaklardaki suyu emdiğinde genişler. Bu genişleme bağırsaklara baskı yapar ve dışkıları bağırsaklarda hareket ettiren ve bağırsak hareketlerini destekleyen kasılmaları tetikler.
Çemen Otu Satın AlKabızlık haftada üçten az defa tuvalete çıkmak olarak tanımlanır.
Bağırsak hareketlerinin sıklığı genellikle değişkenlik gösterir ve bir günü tuvalete çıkmadan geçirmek mutlaka kabız olduğunuz anlamına gelmez.
Kabızlığın yaygın nedenleri arasında yetersiz su tüketimi, lif bakımında zayıf bir diyeti sürdürmek ve egzersiz yapmamak sayılabilir.
Çemen otunun sofralarda en yaygın kullanılan kısmı tohum kısımlarıdır. Bitkini yeşil kısımları da mevsiminde nadiren sofralarda kendine yer bulur. Yeşil kısımlar acımsı, ağzı buran bir tada sahiptir.
Tohumlar öğütülerek tıpkı karabiber gibi tüm yemeklere eklenebilir. Oldukça belirgin bir kokuya ve aromaya sahip olan çemen özellikle etli yemeklere ve çorbalara çok yakışır.
Tohumlar öğütülmeden demlenerek de çay gibi tüketilebilir. Baskın tadı dengelemek için ilave kuru limon ya da portakal dilimleri kullanılabilir.
Çemenin böbrekler üzerinde de faydalı etkilere sahip olabileceği düşündürmektedir.
Yapılan çeşitli bilimsel çalışmalar, çemen otunun kimyasalların neden olduğu böbrek hasarına karşı koruyucu etkilerini olduğunu desteklemektedir.
2007 yılında yapılan başka bir araştırma ise çemen otu tohumlarının böbrek taşlarının gelişimine karşı koruma sağlayabileceğini ortaya koymuştur. Aynı çalışma çemen otunun böbrek taşlarının tedavisinde de yararlı olabileceği sonucuna varmıştır.
Günlük alınabilecek ideal miktar kişiden kişiye değişse de bu oran 5 gr ila 30 gr aralığındadır.
İdeal biçimde çemen en iyi yemeklerden hemen önce veya yemeklerle ile eş zamanlı olarak tüketilir.
Çemen Tozu Satın AlBilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Taze kişnişin sabun gibi algılanmasının temel nedenleri genetik yatkınlık, kimyasal bileşim, kültürel alışkanlıklar ve psikolojik…
Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…
Rujların sağlığa zararlı olup olmadığı, içeriklerinde kullanılan maddelere ve kullanım alışkanlıklarına bağlıdır. Doğal ve kaliteli…
Lip balm doğru şekilde kullanıldığında dudak sağlığı için faydalıdır. Ancak aşırı kullanım, psikolojik bir alışkanlık…
Brassaiopsis glomerulata, özellikle Güneydoğu Asya’da, Vietnam ve Çin gibi bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Araliaceae…
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…