Çemen otu, en sık biçimde tohum kısımları kullanılan bit bitkidir. Mevsiminde taze şekilde, mevsim dışında ise kurutularak yeşil kısımları da çeşitli Uzak Doğu tariflerinde ve geleneksel Türk yemeklerinde kullanılır.
Çemen kendine has, baskın kokusu ve aroması ile tanınır. Bu aroma girdiği her yemeye eşsiz bir tat katar. Kalecik çemen çorbası bu yemeklerin başında gelir.
Çemenin içerdiği sotolon maddesi aldığımız o keskin kokunun sağlayıcısıdır.
Çemen otu tohumu tane halde ya da öğütüldükten sonra kullanılabilir.
Çay olarak tüketilecekse ya da turşu kurumunda kullanılacaksa taneli halde öğütülmeden tercih edilir.
Yemeklerde ise tohumlar öğütülerek kullanılır.
Çemen tohumu uzak doğu mutfağından esinlenilerek ortaya konan tariflerde, sos yapımında da sık sık tercih edilir. Tanelerin suda bekletildikten sonra kullanımı yaygındır.
Çemen otunun sağlık sorunlarına karşı kullanımı yüz yıllar öncesine dayanır. Fakat unutulmamalıdır ki çemen bir ilaç değildir!
Çemen otunun sağlık açısından en sık tercih edilme sebepleri arasında anne sütü arttırcı etkisi, testesteron arttırıcı etkisi, sindirime yardımcı olma etkisi, libido yükseltici etkisi sayılabilir.
Buna ek olarak hem kadın ve hem erkeklerde cinsel isteği arttırcı etkileri nedeniyle bu amaçla üretilen takviye ürünlerde mutlaka tercih edilir.
Çemenin süt arttırıcı etkisi olduğundan bahsettik. Bu amaçla tercih edilecekse çemen çok çeşitli biçimlerde kullanılabilir.
Düzenli kullanım ile çemen süt bezlerini uyaracak ve anne sütünün miktar ve kalitesini arttırır etki sağlayacaktır.
Çemen otu, saç ve kaş kalitesini arttırıcıdır fakat asıl mucizesi yeni kaş ve saçların çıkmasını sağlıyor oluşudur.
Kaş çıkmayan yerde kaş çıkarmak çemen otu ile mümkün olabilir.
Bunun için 1 tatlı kaşığı tane çemeni 1 gece suda bekletip, jelleştirmeniz, ertesi gün bu jeli düzenli biçimde kaşlarınıza uygulamanız yeterlidir. 20 günlük bir kür ile yeni kaşlar çıktığını göreceksiniz.
Çemen otu tohumu saç uzatma ve yeni saçlar çıkarma için de kullanılabilir. Suda bekletilen ve jelleşen çemenin suyu saç diplerine uygulanmalıdır.
İstenirse jelleşen çemenler de öğütülerek, yoğurt ve bal ile karıştırılır ve saç diplerine uygulanır. Uygulama süresi 30 dakikadır.
Saç ve kaş bakımı için doğrudan çemen otu tohumu yağı da tercih edilebilir.
Şimdi Satın AlBilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…