Cennet taneleri biberi (grains of paradise) ya da diğer isimleri ile malageta biberi, gine taneleri, gine biberi, timsah biberi yüksek aromalı bir tohum baharattır.
Latince ismi: Aframonum melegueta
Kuzey Afrika’ya özgü bU taneli baharat bünyesinde kakule, kişniş, narenciye, zencefil, hindistan cevizi ve ardıç notalarını taşır.
Zengin aroması ile çok çeşitli tarifte kullanılan cennet tanelerinin tadı karabiberi de andırır. Acılığı düşük bir seviyededir.
Zencefil ile aynı aileden gelen bu özel baharatın kullanımı, geçmiş yüzyıllarda mutfaklarda daha yaygınken karabiberin düşen fiyatı ve kolay bulunabilirliği ile azalmıştır.
Gene de gurme baharatların peşinde koşan gurme damaklar için çok özel bir lezzettir.
Çok çeşitli kültürlerde yeri olan cennet taneleri; Fas baharat karışımı ras el-hanout‘ta kullanılabilir. Ya da Iskandinavya’nın milli içkisi sayılan aquavitinin yapımında tercih edilebilir.
Malageta biberi geçmiş yüzyıllarda da bira ve şarap yapımında kullanılmış bir baharattır.
Cennet taneleri genellikle öğütülmeden, bütün tohum halde satılır ve mutfaklarda da bu biçimde kullanılabilir.
Bütün halde tarife eklenip servis öncesi tencereden çıkarılabilir. Tencereye atmadan önce tohum tanelerini kırarak biraz çatlatmak aromayı yükseltecektir.
Bu biçimde pirinç yemeklerinde, sebze sotelerde sık kullanılır.
Daha da güçlü bir aroma için, tohumlar bir değirmende ya da havanda öğütülerek de kullanılabilir.
Bu biçimde karabiber ile bir arada tarifteki karabiber miktarını yarıya indirerek kullanılabilir.
Taneler, karmaşık bir tada sahiptir: odunsu, biberli, otsu, hafif sıcak olarak tanımlanabilir.
Her küçük tohumda zencefil, kakule, narenciye, kişniş, hindistan cevizi ve ardıç notaları saklıdır.
Tanelerin tazeliğini uzun süre korumasını sağlamak için bütün halde saklamak gerekir. Toz haldeki biber, bozulmasa da hızla bayatlar ve aromasını yitirir.
6 aya kadar tazelik için tanelerin güneş görmediğinden ve serin bir yerde saklandığından emin olur. Saklama için en ideali cam kavanozlar olacaktır.
Bu egzotik Afrika baharatını bulmak her zaman kolay olmayabilir. Peki bu durumda ne kullanılabilir?
İşte cevabı: eşit oranda harmanlanmış toz kakule, toz karabiber ve toz zencefil benzer bir aroma yakalamanıza yardımcı olacaktır.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Çin geveni (Astragalus membranaceus), geleneksel Çin tıbbında önemli bir bitki olup, bağışıklık sistemini destekleyici ve…
Antep fıstığı ile hazırlanan bu tarif, hem lezzeti hem de görselliğiyle özel günlerde fark yaratır.…
Babassu yağı, hafif yapısıyla dikkat çeken, saçı nemlendiren, onaran ve elektriklenmeyi azaltan doğal bir yağdır.…
Kıvırcık nane (Mentha spicata) çayı, bilimsel araştırmalarla desteklenen doğal bir yöntem olarak, Polikistik Over Sendromu…
Kimchi baharat karışımı, Kore mutfağının vazgeçilmez bir öğesi olan kimchi’ye otantik lezzetini kazandırır. Gochugaru, balık…
Taze kişnişin sabun gibi algılanmasının temel nedenleri genetik yatkınlık, kimyasal bileşim, kültürel alışkanlıklar ve psikolojik…