Cilt Bakımı

Cilt Bakım Rutini Nasıl Olmalı? Doğru Sıralama

Cilt bakım rutini oluşturmak; doğru ürümü doğru zamanda uygulamak cilt bakımında ne az tercih edilen ürünler kadar önemli bir konudur.

Cilt bakım ürünlerinden maksimum faydayı elde etmek için ideal kullanım sırası konusunu gelin yakından inceleyelim!

Günlük Cilt Bakımı Sıralaması

Cilt bakım ürünlerini uygulamanın en ideal yolu, en hafifinden başlayıp en ağırıyla bitirmektir.

Yani öncelikle cildin derinliklerine inmesi gereken içeriklerle hazırlanmış ürünü uygulamanız gerekir. Son adım, cildinizin üzerine oturması gereken bir ürün olmalıdır.

Sabah Cilt Bakım Rutini

Sabah rutini, cildinizin daha taze ve temiz görünmesine yardımcı olurken sizi güneşin zararlı etkilerinden korumayı amaçlar.

Bu sebeple sabah rutini klasik biçimde temizleyici, güneş kremi, nemlendirici ve tonik gibi temel cilt bakım ürünlerinden oluşur.

Temizleyici

İster gece ister gündüz, her cilt bakım rutininin ilk adımı cildi temizlemek olmalıdır. Güne hazır olduğunuzda cilt tipinize uygun bir yüz yıkama veya temizleyici ile başlamak gerekir

Temizleme; kiri ve ölü deri hücrelerini uzaklaştırarak cildi sonraki adımlara hazırlar .

Yüzünüzü yıkamak için soğuk veya ılık su kullanabilirsiniz. Ardından temizleyiciyi nazikçe uygulayın ve dairesel hareketlerle ovun. İşiniz bittiğinde iyice durulayın. Yüzünüzü kurulamak için yumuşak bir bez tercih edin.

Tonik (Toner)

Toner her zaman sabah rutininin ikinci adımı olmalıdır. Antioksidanlar veya gerekli vitaminlerle zenginleştirilmiş tonerler son derece faydalıdır.

Yüzünüzü temizledikten sonra, cildiniz faydalı bileşenleri emmeye hazır hale gelir. Dokusu son derece hafif olan tonikler, cildinize derinlemesine nüfuz eder ve cildinizin pH’ını dengeler.

Cilt tipinize, mevcut cilt durumunuzu göre doğru toniği seçebilirsiniz. Genel olarak alkol bazlı toniklerden kaçınmanız önerilir.

Nemlendirici

Cildi nemlendirmek, cilt tipi ne olursa olsun cilt bakım rutininizin en önemli parçasıdır. Yağlı veya karma bir cildiniz varsa jel veya su bazlı bir nemlendirici uygulamak akıllıcadır çünkü çok fazla yağ cilt gözeneklerini tıkayabilir ve sivilceye neden olabilir.

Kuru cilt durumunda; karite yağı, kakao yağı, mango yağı veya herhangi bir yağ bazlı ürün tercih edilebilir.

Güneş Kremi

Güneş hasarı gündüz saatlerinde büyük bir endişe kaynağıdır. Bu nedenle, cildi zararlı UV ışınlarından korumak için hazırlamak da aynı derecede önemlidir. Bu nedenle güneş kremi , sabah cilt bakımı rutininizin son adımı olmalıdır.

Ancak nemlendiriciden sonra kimyasal güneş koruyucu kullanmak size güneş koruması sağlamayabilir. Kimyasal güneş kremlerinin UV ışınlarını engellemek için cildinize girmesi gerekir. Ancak yüzünüzdeki nemlendirici kaplama, tamamen emilmesine izin vermez.

Aynı şekilde güneş kreminden sonra nemlendirici sürerseniz de nemlendiricinin etkili olmayacaktır.

Bu nedenle, kimyasal bir güneş koruyucu kullanıyorsanız, nemlendirici etkisi de olan bir ürün seçmeniz önerilir. Fiziksel güneş kremleri ise doğrudan nemlendiricinin üzerine uygulanabilir.

Gece Cilt Bakım Rutini Nasıl Olmalı?

Uyku sırasında, vücudunuz dinlenirken cilt kendini onarmak için maksimum süreyi alır. Bu nedenle, tüm tedavi bazlı ürünleri gece cilt bakımı rutinine saklamak akıllıcadır.

Temizleyici

Tüm günün stresinden ve yorgunluğundan kurtulmak için cildinizin yoğun bir yenilenmeye ihtiyacı vardır. Makyaj yaptıysanız, makyaj temizleyici kullanarak başlayın. Cildinizin kapladığı tüm kiri temizlemek için rahatlatıcı bir yüz yıkamayı tercih edin.

Tedavi Edici Ürünleri/Serum/Peeling/Yüz Yağı

Cildiniz temizlendikten sonra, kullandığınız bakım ürününü uygulama zamanı geldi demektir. Akne kontrol serumu, koyu leke kremi, yüz yağı veya belirli bir cilt sorununu tedavi etmek için herhangi bir ürünü bu adımda uygulayabilirsiniz.

Soyulabilen bir maske kullanıyorsanız, bunun için de gece rutini en uygun zamandır. Maskeyi tüm yüzünüze uygulayın ve 15 ila 20 dakika kurumasını bekleyin. Tamamen kuruduğunda, soyun ve yüzünüzü nemli bir bezle temizleyin.

Göz Kremi

Antioksidanlar ve E vitamini ile dolu bir göz kremi, göz altı bölgesinin görünümünü iyileştirmeye yardımcı olur. Koyu halkalarşişlikler, kırışıklıklar ve ince çizgiler gibi sorunlar göz kremi ile giderilebilir.

Az miktarda krem veya jel kullanın ve göz altı bölgesine uygulayın. Ürünün gözlerin iç kısmı ile temasından kaçının.

Nemlendirici

Her iki rutinde de aynı nemlendiriciyi kullanabilir veya gece kremini tercih edebilirsiniz. Gece kremleri normalde kalın dokuludur ve onarım çalışmaları için cildinizde uzun süre kalır.

Bezelye büyüklüğünde bir gece kremi veya nemlendirici losyon alın ve cildinize hafifçe masaj yapın. En iyi sonuç için gece boyunca cildinizde bırakın.

Haftalık Cilt Bakımı Sıralaması

Pul pul dökülme (Eksfoliasyon)

Ölü cilt hücrelerinden kurtulmak için cilde peeling yapmak gereklidir. Temiz cilde peeling haftada bir kez uygulanabilir.

 Bu uygulama cildin daha pürüzsüz ve parlak görünmesini sağlayacaktır. Ayrıca, cilt gözeneklerini temizleyecek ve sivilce çıkma olasılığını azaltacaktır. Eksfoliasyondan sonra serumlarınızı/nemlendiricilerinizi/göz kremlerinizi uygulayabilirsiniz.

Yüz Maskesi

Yüz maskeleri ara sıra kullanım için yapılır. Yüz maskesini cilt tipinize ve cilt endişelerinize göre seçin. Uygulama sıklığı çoğunlukla ürünlere bağlıdır.

Çok az sayıda yüz maskesi yalnızca haftada bir kullanım içindir, birçoğu ise haftada üç defaya kadar kullanılabilir.

Herhangi bir yüz maskesini kullanmadan önce yüzünüzü temizleyin. Eksfoliasyondan sonra da maske uygulayabilirsiniz. Yüz maskesi uygulamanızı bitirdikten sonra bir süre bekletin ve ardından ürün etiketinde belirtildiği gibi çıkarın. Cildinizi nemli tutmak için bundan sonra hafif bir nemlendirici uygulayın.

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Paylaş

Güncel Makaleler

  • Beslenme

Taze Kişniş Tadı Neden Sabun Gibi?

Taze kişnişin sabun gibi algılanmasının temel nedenleri genetik yatkınlık, kimyasal bileşim, kültürel alışkanlıklar ve psikolojik…

7 saat önce
  • Beslenme

Sahte Zeytinyağı İçinde Ne Var?

Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…

1 gün önce
  • Sağlık

Ruj Sağlığa Zararlı mı?

Rujların sağlığa zararlı olup olmadığı, içeriklerinde kullanılan maddelere ve kullanım alışkanlıklarına bağlıdır. Doğal ve kaliteli…

4 gün önce
  • Sağlık

Lip Balm Bağımlılık Yapar mı?

Lip balm doğru şekilde kullanıldığında dudak sağlığı için faydalıdır. Ancak aşırı kullanım, psikolojik bir alışkanlık…

4 gün önce
  • Sağlık

Brassaiopsis Glomerulata Nedir? Faydaları

Brassaiopsis glomerulata, özellikle Güneydoğu Asya’da, Vietnam ve Çin gibi bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Araliaceae…

5 gün önce
  • Sağlık

Butea Superba Nedir? Butea Superba Faydaları

Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…

2 ay önce