Cilt Bariyeri Bozulursa Ne Olur? Nasıl Onarılır?
Cilt bariyeri; Bazen “nem bariyeri” veya “asit örtüsü” olarak da adlandırılır. Cildin üst katmanını tanımlar.
Cilt hakkında konuştuğumuzda, üç ana katmandan söz edebilirizi: derin en dış tabakası olan epidermis; dermis, kollajen, elastin ve cildin sinir ve kan akışını içeren derinin orta tabakası; ve cilt ile kas arasında bir bariyer oluşturan deri altı yağ.
Epidermis üç tip hücre içerir:
Keratinositler — bu hücreler aslında “deri” olarak düşündüğüm kısmı oluşturur.
Doğal yağlar, seramidler ve kolesteroller, bunları çoğunlukla geçirimsiz bir duvara tutturan yapıştırıcıyı sağlayan tuğlalar olarak kabul edilir.
Melanositler — bu hücreler melanin üretir. Epidermal melanin ultraviyole radyasyonu emer ve altta yatan yapıları UV hasarından korur. Melanin ayrıca cilde doğal cilt tonunu verir.
Langerhan hücreleri — bunlar, cildin bakterilere, mantarlara ve virüslere karşı bir bağışıklık tepkisi oluşturmasına yardımcı olan hücrelerdir.
Cilt bariyerine yapılan çoğu atıf, epidermisin en üst tabakası olan statum corneum’a odaklanır.
Cilt bariyeri iki önemli role sahiptir: İyi şeyleri içeride tutmak ve kötü şeyleri dışarıda tutmak.
Cilt bariyeri, iç vücudu fiziksel toksinlerden (kirlilik ve zararlı kimyasallar gibi) ve güneş ışınlarından kaynaklanan ultraviyole radyasyondan korur. Cilt bariyeri ayrıca transepidermal su kaybını önleyerek vücudun doğal nemi tutmasına yardımcı olur.
Epidermisin en dış tabakası (stratum corneum) yeterli su içermiyorsa, cilt elastikiyetini kaybeder ve kuru, pürüzlü ve pul pul görünür.
Yeterince nemlendirilmemiş cilt ayrıca cilt bariyerini koruyamaz ve cildi dış/çevresel kaynaklardan gelen hasara karşı daha savunmasız bırakır.
Sağlıklı bir cilt bariyeri aynı zamanda nemli, parlak ve eşit bir cilt elde etmenin de anahtarıdır.
Bariyerin temel işlevlerindeki bozulma, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir:
Rosacea ve egzama. (Bu durumlar kısmen cilt bariyerindeki genetik bir kusurdan kaynaklanır. Bununla birlikte, cilt bariyerine verilen ek dış hasar, bu koşulların alevlenmesine neden olabilir.)
Kronik cilt tahrişi
Kaşıntılı cilt
Geç yara iyileşmesi
Nemsiz ve mat cilt
Hiperpigmentasyon
Cilt enfeksiyonları
cilt bariyeri neden bozulur?
Sigara içmek
Uykusuzluk
Stres
Yetersiz ve sağlıklık beslenme
Çevresel kirlilik
Rüzgar
UV ışınlar
Çok sık yıkama
Cildin Doğal yağlarını soyan temizleyiciler kullanma
Eksfoliye edici asitlerin aşırı kullanımı
Sert fiziksel peeling kullanımı
Cilt bariyerinize özen göstermenin ilk ve en önemli yaklaşımı, cilt bakımı ve kozmetik bakım rutinlerinizi, cildinizi doğal gözeneklerinden ve pigmentlerinden arındıracak bir uygulama olarak değil, cildinize saygı duyma yönelik bir uygulama olarak çerçevelemektir:
Cilt bakım rutininizde aşırıya kaçmayın.
Ekili ancak NAZİK cilt temizleyicilere yönelin. İdeal biçimde bu temizleyiciler cildi SOYMADAN, kirleticilerden arındırmalıdır.
Cilt bariyeri düşünülerek tasarlanmış bir serum ya da nemlendirici tercih edin. (Asit veya retinol kullanıyorsanız bunları seramidler, hyaluronik asit, gliserin ve vazelin içeren ürünlerle dengeleyin.)
Enflamasyonu tedavi etmeye yönelin.
Cildin özellikle hassaslaştığı zamanlarda peeling içerikli ürünleri kullanmayın.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…