Cilt Bakımı

Cilt Mikrobiyomu Nedir? Mikrobiyom Dengesi

Cilt mikrobiyomu, cilt mikrobiyotasını oluşturan milyarlarca bakteri, mantar ve virüstür.

İnsan derisinde santimetrekare başına 1 milyar bakteri vardır ve bu doğal bakteri cildin bağışıklığını korur ve patojenik büyümeleri önler.

Yani cilt, kendisinin düzgün çalışması için gerekli olan bakteri ve maya gibi organizmalarla yüklüdür.

Cilt Mikrobiyomu

Mikrobiyomdaki bozulmaların değişen cilt bariyeri işleviyle ilişkili olduğunu bilinmektedir. Bu kuruluk, erken yaşlanma ve hatta akne patlamaları ile ilişkilidir.

Şaşırtıcı olabilir ama esasen, sahip olduğunuz bakteri türleri ne kadar fazlaysa, cildiniz o kadar sağlıklıdır!

Peki cildin bozulmasına ne sebep olur? 

Bu Çoğunlukla katı hijyene (aşırı peeling ve antibakteriyel özelliklere sahip köpüren sabunlar gibi), topikal antibiyotik kullanımına bağlıdır.

Bozulmuş bir mikrobiyomun sonucunda ise egzama perioral dermatit , seboreik dermatit (kepek), pityrosporum folikülit (göğüste ve alında şişlikler), tinea versicolor ve akne gibi bakteriyel ve fungal deri döküntüleri ortaya çıkar.

Bu nedenle, cilde bakteri eklemek ve dengesini korumaya yardımcı olmak için nazik ürünler kullanmak, iyi bir cilt sağlığı için gereklidir.

Mikrobiyom Cilt Bakımı

“Probiyotik cilt bakımı” ile birbirinin yerine kullanılabilse de, bu iki kavram arasında ince bir fark vardır.

Probiyotik cilt bakımı, mikroflorayı bozmayan daha nazik veya hassas bir özellik olan mikrobiyom dostu ürünler yerine, terapötik bir etki için gerçek probiyotik elementleri kullanır.

En yeni nesil cilt bakım ürünleri, cilt mikrobiyomunun yenilenmesine yardımcı olmak için probiyotik bileşenler içerir.

Bunun gerçekte ne anlama geldiğini anlamak önemlidir. Probiyotikler canlı organizmalardır ve hiçbir cilt bakım ürünü gerçek probiyotik içermez, çünkü cilt bakım ürünleri bakteriyel kontaminasyonu önlemek ve bir cilt bakım ürününe raf ömrü sağlamak için koruyucular içerir. Bu koruyucular ise herhangi bir probiyotiği öldürür.

Sonuç olarak, cilt mikrobiyomu cildimizin sağlığı için çok önemlidir ve bozulması birçok cilt probleminin nedeni olabilir. Bu nedenle, cilt bakımı ürünleri seçerken nazik olanları tercih etmek ve cilt mikrobiyomunu dengede tutmak için doğal bileşenleri kullanmak önemlidir. Probiyotik cilt bakım ürünleri, cilt mikrobiyomunu desteklemek için geliştirilmiştir, ancak gerçek probiyotiklerin kullanımı mümkün değildir. Sağlıklı bir cilt mikrobiyomu için, doğal ve nazik cilt bakımı ürünleri kullanmak, besleyici bir diyet uygulamak ve aşırı hijyenden kaçınmak faydalı olabilir.

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu

Paylaş

Güncel Makaleler

  • Sağlık

Butea Superba Nedir? Butea Superba Faydaları

Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…

4 hafta önce
  • Sağlık

Huanarpo Macho tozu Nedir? Etkileri

Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…

4 hafta önce
  • Beslenme

Kimyon Neye İyi Gelir?

Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…

1 ay önce
  • Ritüel

Tantra Felsefesi Nedir? Tantra Yogası Nedir?

Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…

1 ay önce
  • Sağlık

Cyanocobalamin Nedir?

Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…

1 ay önce
  • Sağlık

Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir?

Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…

1 ay önce