Çin restoranı sendromu, bazı kişilerin Asya restoranlarından yedikleri yemeklerden sonra baş dönmesi, üşüme, terleme, mide ağrısı, kusma gibi semptomlar yaşaması olarak bilinen bir durumdur. Bazı insanlar bu semptomları monosodyum glutamat (MSG) adlı bir gıda katkısına bağlarlar. Ancak bu bağlantı bilimsel olarak kanıtlanmamıştır ve Çin restoranı sendromu olarak bilinen semptomların nedeni henüz tam olarak açıklığa kavuşmamıştır.
Çin restoranı sendromunun semptomları şunlardır:
Bu semptomlar genellikle yemek sonrası ortaya çıkar ve birkaç saat ila birkaç gün sürer. Bazı insanlar bu semptomları hafifletmek için asetaminofen veya diğer ağrı kesiciler alabilirler. Ancak semptomlarınız şiddetliyse veya uzun süre devam ederse, bir doktora görünmeniz önerilir.
Monosodyum glutamat (MSG), özellikle Asya mutfağında sıklıkla kullanılan bir tatlandırıcı ve lezzet artırıcıdır. MSG, glutamik asit adı verilen bir amino asit tuzudur ve doğal olarak bazı gıdalarda bulunur.
MSG, bazı insanlar için migren benzeri semptomlara neden olabilir. Bu semptomlar arasında baş ağrısı, yüz kızarıklığı, terleme, baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma yer alabilir. Ancak, bu semptomlar MSG’ye maruz kalmayan insanlarda da görülebilir ve MSG’nin sağlık üzerindeki etkileri hala tartışmalıdır.
Hayır, Çin tuzu Türkiye’de yasaklanmamıştır. Monosodyum glutamat (MSG), gıda katkı maddesi olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır ve çoğu ülkede yasal olarak kullanılmasına izin verilmiştir. Ancak bazı insanlar, tüketildiğinde oluşabilecek olumsuz yan etkiler nedeniyle MSG’den kaçınmayı tercih edebilirler.
Çin tuzunu yasaklanan veya kullanımına sınırlamalar getirilen bazı ülkeler şunlardır:
Bu listede yer almayan birçok ülkede MSG kullanımına izin verilmektedir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Doğal yağlar cilt bakımında altın çağını yaşıyor. Ancak her doğal yağ, her cilt tipi için…
Çinko oksit, cilt bakımında yaygın olarak kullanılan bir bileşiktir, özellikle cilt tahrişi, pişikler, sivilceler, yanıklar…
Elma sirkesi, sindirimi destekleyen, kan şekerini düzenleyebilen ve bağışıklık sistemine katkı sağlayabilen doğal bir fermantasyon…
Oyster sos (İstiridye sosu), Uzak Doğu mutfağında sıkça kullanılan, koyu renkli ve umami açısından zengin…
At kuyruğu otu, silika ve mineraller açısından zengin bir bitkidir. Geleneksel tıpta kemik sağlığı, saç…
Sarı kil, doğal mineraller açısından zengin bir kil türüdür ve cilt bakımında, saç bakımında ve…