Çinko Takviyesi Ne İşe Yarar?
Çinko; insan vücudu tarafından az miktarda ihtiyaç duyulan bir elementtir. Ancak vücutta önemli bir role sahiptir.
Çinko, DNA oluşumunda, bağışıklık desteğinde, hücre büyümesinde, doku iyileşmesinde, protein yapımında ve duyularda görev alır.
Çocukluk, ergenlik ve hamilelik döneminde sağlıklı büyüme için özellikle gereklidir.
Çinko eksikliği; yara iyileşmesi, yavaş büyüme, tat ve koku kaybı ve bilişsel problemlerle ilgili sorunlara neden olabilir. Şiddetli eksikliğinde ise ölüme bile neden olabilir. Çoğu gelişmiş ülkede çinko eksiklikleri oldukça nadirdir, ancak belirli popülasyonlarda ortaya çıkabilir.
Çoğu insan, sağlıklı ve çeşitli bir diyet ile yeterince çinko alır. Yetişkinler için önerilen günlük doz 8 mg ile 11 mg arasındadır ve hamileyseniz veya emziriyorsanız bu oran değişebilir.
Çinko seviyeleri düşük olabilecek kişiler arasında yaşlılar ve alkol kullanım bozukluğu, anoreksiya hastaları yer alır.
Crohn hastalığı veya çölyak hastalığı gibi sorunları olanların çinko eksikliği olabilir.
Bu takviyeler çeşitli yan etkilere neden olabilir. Ne kadar çinko aldığınıza ve diğer faktörlere bağlı olarak yaygın veya şiddetli olabilirler.
Yaygın Yan Etkiler
Takviyeleri alan çoğu insanın çok az yan etkisi vardır veya hiç yan etkisi yoktur, ancak herhangi bir vitamin/mineral takviyesi gibi çinko da aç karnına alındığında hafif mide rahatsızlığına neden olabilir. Çinkoyu herhangi bir demir veya kalsiyum takviyesiyle aynı anda değil, su veya meyve suyuyla birlikte almanız önerilir.
Ciddi Yan Etkiler
Çok fazla çinko alırsanız ciddi yan etkiler olabilir ve şunları içerebilir:
Çinko burun spreyleri veya burun jelleri, bazı insanlar için koku duyusu kaybıyla ilişkilendirilir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…